Ποιοι Βίκινγκς ήταν οι πιο βίαιοι - Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα

Βίκινγκς: Οι επιστήμονες επικρίνουν τα συμπεράσματα της επιστημονικής εργασίας

Ποιοι Βίκινγκς ήταν οι πιο βίαιοι - Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα
Φωτ.: Unsplash
2'

Έχουν προκύψει αμφιβολίες για την αλήθεια της μελέτης σχετικά με τη σκληρότητα των Βίκινγκς.

Μια νορβηγική μελέτη για τους βάναυσους Σκανδιναβούς Βίκινγκς έχει τραβήξει την προσοχή στη Σκανδιναβία. Δανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί αυτή η θεωρία. Για να επιλύσουν τη διαφορά, οι αρχαιολόγοι μελέτησαν τους σκελετούς Νορβηγών και Δανών πολεμιστών και τους τάφους τους σε αυτές τις δύο χώρες.Οι επιστήμονες επικρίνουν τα συμπεράσματα της επιστημονικής εργασίας

«Κατά την εποχή των Βίκινγκς, η βία ήταν πολύ πιο κοινή στη νορβηγική κοινωνία από ό,τι στη Δανία», εξηγεί ο αρχαιολόγος Jan Bill.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο κοινωνίες ήταν πολύ διαφορετικές, αλλά η Δανία προχώρησε περισσότερο στην οικοδόμηση αυτού που σήμερα ονομάζεται κράτος. Η Νορβηγία ήταν μια λιγότερο οργανωμένη χώρα από αυτή την άποψη.

Ο καθηγητής μεσαιωνικής αρχαιολογίας Michael Sindb αποκαλεί τα ευρήματα της μελέτης συναρπαστικά, αλλά ήταν επικριτικός για τα συμπεράσματά της.

Οι ερευνητές βρήκαν σημάδια στους τάφους των Βίκινγκ σύμφωνα με τα οποία η βία ήταν πιο συχνή στη Νορβηγία παρά στη Δανία. Αυτή η υπόθεση εξηγείται από το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στην αναλογία των σκελετών στους οποίους βρέθηκαν σημάδια βίας.

Στη Νορβηγία, το 37% σκοτώθηκε και ένα άλλο 23% είχε σημάδια βλάβης σε ολόκληρο τον σκελετό. Οι ερευνητές βρήκαν σημάδια βίας στο 60% των σκελετών. Στη Δανία, το ποσοστό αυτό είναι μόνο 7%, και οι υπόλοιποι σκελετοί της Δανίας δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

«Η σύγκριση δείχνει ότι ο λαός της Νορβηγίας ήταν περισσότερο εκτεθειμένος στη βία από τους Δανούς», σημειώνει ο Bill.

Επιπλέον, περισσότερα όπλα έχουν βρεθεί σε νορβηγικούς τάφους. Αναλύοντας εκατοντάδες ταφές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα όπλα βρίσκονται περίπου 50 φορές πιο συχνά στη Νορβηγία από ότι στη Δανία. Στους τάφους της Δανίας βρέθηκαν κατά βάση στοιχεία που δείχνουν τυπικές ταφές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Jan Bill και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στη Νορβηγία σημειώθηκε μεγαλύτερη παραβατικότητα. Αυτό είναι επίσης συνεπές με το ότι τα νορβηγικά βουνά παράγουν σημαντικά περισσότερο σίδηρο από τη Δανία. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πολιτισμικές διαφορές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή