Ισπανία: Το νέο «ελντοράντο» για τους διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς

Σε πόλο έλξης διεθνών τεχνολογικών κολοσσών μετατρέπεται η Ισπανία, καθώς κολοσσοί της  Big Tech επενδύουν δισεκατομμύρια στη χώρα της Ιβηρικής

Ισπανία: Το νέο «ελντοράντο» για τους διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς
3'

Γίγαντες της τεχνολογίας όπως οι Amazon, Meta και Microsoft επιλέγουν την Ισπανία ως ευρωπαϊκό κόμβο για τη δημιουργία data center, με τη Μαδρίτη να δίνει το πράσινο φως στα σχέδια μεγάλων εταιρειών, όχι όμως βιαστικά και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Μαδρίτη ενέκρινε φέτος ορισμένα πλάνα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, αποφεύγοντας ωστόσο παράλληλα να δώσει το πράσινο φως σε πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κλάδος υπερεκτιμά τη ζήτηση της Ισπανίας για κέντρα δεδομένων τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια και θέλει το εγχείρημα να προχωρήσει προσεκτικά. Ενώ η αδειοδότηση για την κατασκευή κέντρων δεδομένων ελέγχεται από τις τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση είναι εκείνη που κατευθύνει τη στρατηγική της βιομηχανίας, εγκρίνοντας την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των έργων.

Το όλο εγχείρημα προκαλεί και πολιτικές τριβές, καθώς πολλά από τα αιτήματα πρόσβασης στο δίκτυο αφορούν κέντρα που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί γύρω από την πυκνοκατοικημένη Μαδρίτη. Την περιοχή διοικεί η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), η οποία επικρίνει έντονα τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, με το PP σημειωτέον να κυβερνά τις περισσότερες από τις 17 περιφέρειες και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Η κεντρική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κέντρα δεδομένων κοντά στη Μαδρίτη, δεδομένου του μεγάλου κενού χώρου που είναι διαθέσιμος σε άλλες περιοχές. Η Ισπανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά έχει επίσης μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και μεγάλες εκτάσεις αραιοκατοικημένης γης. Η ανάπτυξη περισσότερων βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές είναι ένας σημαντικός κοινός στόχος σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Οι διαχειριστές κέντρων δεδομένων ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι τοποθεσίες τους πρέπει να βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις, όπου βρίσκονται οι καταναλωτές και η οικονομική δραστηριότητα. Ο βιομηχανικός όμιλος Spain DC, εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί να επενδύσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2040 για να προσαρμόσει τα δίκτυά της και να καλύψει τη ζήτηση. Δεν ζητάμε από τους φορολογούμενους να πληρώσουν για τη χωρητικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα το κάνουν οι επενδυτές», δήλωσε ο Μάξιμο Εσκρίτσε, αντιπρόεδρος πωλήσεων στην εταιρεία διαχείρισης κέντρων δεδομένων AQ Compute. «Αλλά θα χρειαστούμε ένα ισχυρότερο δίκτυο για να ανταγωνιστεί η Ισπανία με μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς κόμβους» πρόσθεσε.

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, πολλοί φορείς εκμετάλλευσης διαπιστώνουν επίσης καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση και επιλέγουν νέες τοποθεσίες. Την ίδια στιγμή ορισμένες εταιρείες βλέπουν ήδη πλεονεκτήματα στην επένδυση σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές της Ισπανίας. Η Amazon ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα επενδύσει 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει τα κέντρα δεδομένων της στη βορειοανατολική περιοχή της Αραγονίας και η Meta κατασκευάζει ήδη ένα κέντρο κοντά στην πόλη Tαλαβέρα ντε λα Ρέινα.

Προς το παρόν, οι εντάσεις δεν επηρεάζουν τα σχέδια μεγάλων ισπανικών εταιρειών. Πρόσφατα, η Iberdrola η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με προγραμματιστές κέντρων δεδομένων. Ενώ η κτηματομεσιτική εταιρεία Merlin Properties Socimi SA επενδύει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε τρία νέα data center.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή