Καμπότζη: Άγαλμα «Φρουρού της Πύλης» ανακαλύφθηκε στο Αρχαιολογικό Πάρκο Άνγκορ

Στο Αρχαιολογικό Πάρκο Άνγκορ της Καμπότζης, κάτω από το Ναό «Banteay Prei» βρέθηκε σχεδόν άθικτο ένα άγαλα Dvarapala, ή «φύλακας της πύλης» στη μυθολογία της Νότιας Ασίας

Καμπότζη: Άγαλμα «Φρουρού της Πύλης» ανακαλύφθηκε στο Αρχαιολογικό Πάρκο Άνγκορ
Xinhua
1'

Ακόμη και στους πιο ανασκαμμένους αρχαίους χώρους του κόσμου, όπως οι Πυραμίδες και το Άνγκορ Βατ, γίνονται συνεχώς ανακαλύψεις.

Στο Αρχαιολογικό Πάρκο Άνγκορ της Καμπότζης, κάτω από το Ναό «Banteay Prei» βρέθηκε σχεδόν άθικτο ένα άγαλα Dvarapala, ή «φύλακας της πύλης» στη μυθολογία της Νότιας Ασίας, που απεικονίζεται συνήθως ως πολεμιστής ή τρομερός γίγαντας.

Λαξευμένο από ψαμμίτη, το άγαλμα είχε προφανώς εκτοπιστεί λόγω βλάβης στην ανώτερη δομή της πύλης που φύλαγε. Βρέθηκε θαμμένο δυόμισι πόδια κάτω από το έδαφος.

Το Banteay Prei είναι ένας σπάνια επισκέψιμος ναός που βρίσκεται κοντά σε έναν άλλο μικρό ναό που ονομάζεται Prasat Prei στη βορειοδυτική γωνία της τοποθεσίας Ανγκόρ. Ο βουδιστικός ναός, το Banteay Prei χτίστηκε από τον βασιλιά Jayavarman VII στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα.

«Το άγαλμα παραμένει σε σχετικά καλή κατάσταση. Ωστόσο, βρέθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω στραμμένο προς τα δυτικά, με το σώμα σπασμένο σε έξι κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς στον λαιμό, τον αντιβράχιο, την αριστερή πλευρά, τη μέση και κάτω από τα γόνατα και των δύο ποδιών», δήλωσε αρχαιολόγος από το Τμήμα Συντήρησης της Καμπότζης, ενώ λείπει επίσης ένα μέρος από το ραβδί του.

Το Dvarapala είναι ένα πανταχού παρόν στοιχείο στην ασιατική διακοσμητική γλυπτική και αρχιτεκτονική. Μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει φύλακας πόρτας, μπορεί να βρεθεί σε όλο τον βουδιστικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και της Κορέας, ενώ είναι επίσης σταθερή παρουσία στην αρχιτεκτονική των Ινδουιστών και του Τζαϊν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή