Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι σοφοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

Σοφία: ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που ξεπερνά τη νοημοσύνη, τη γνώση και την ηλικία

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι σοφοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο
2'

Σε διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα σοφότερα μέλη της κοινωνίας ως λογικά και στοχαστικά, καθώς και ικανά να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις των άλλων ανθρώπων.

Αυτό διαπιστώθηκε σε μια νέα μελέτη που εξέτασε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τη σοφία ως χαρακτηριστικό σε 16 ριζικά διαφορετικούς πολιτισμούς, από την Ιαπωνία και τη Σλοβακία μέχρι τον Ισημερινό και το Μαρόκο.

Σοφία: ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που ξεπερνά τη νοημοσύνη, τη γνώση και την ηλικία. Η σοφία προσδιορίζεται τόσο από το συναίσθημα που δίνει όσο και από οποιαδήποτε μέτρηση αλήθειας ή ικανότητας δράσης που περιέχει.

Ελπίζοντας να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο, φαινομενολογικό σχέδιο σοφής συμπεριφοράς και χαρακτήρα στους ανθρώπους, μια ομάδα ερευνητών από Πανεπιστήμιο του Καναδά, εξέτασε τις αντιλήψεις περί σοφίας σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο και η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν ένα πρότυπο για τα χαρακτηριστικά που μπορεί να πρέπει να αναπτύξει ένα άτομο προκειμένου οι συνομήλικοί του να τα θεωρήσουν σοφά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις βασικές αρχές που καθοδηγούν ποιους αντιλαμβανόμαστε ως σοφούς στην πολιτική ηγεσία, την επιστήμη και την καθημερινή ζωή.

Σε διαφορετικούς πολιτισμούς, οι κρίσεις των συμμετεχόντων συνέκλιναν σε δύο διαστάσεις: τον στοχαστικό προσανατολισμό και την κοινωνικο-συναισθηματική επίγνωση.

Ο στοχαστικός προσανατολισμός περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η λογική σκέψη, ο έλεγχος των συναισθημάτων και η εφαρμογή της γνώσης. Η κοινωνικο-συναισθηματική επίγνωση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η φροντίδα για τα συναισθήματα των άλλων και η προσοχή στο κοινωνικό πλαίσιο.

«Προς έκπληξή μας, οι δύο διαστάσεις εμφανίστηκαν σε όλες τις περιοχές που μελετήσαμε και οι δύο συνδέθηκαν με ρητή απόδοση σοφίας», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Maksim Rudnev.

Η μελέτη θέτει έναν παγκόσμιο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να επιλέξουν να κρίνουν, να υποστηρίζουν και να εμπιστεύονται ηγέτες, εκπαιδευτικούς και άλλους σε θέσεις επιρροής.

«Ενώ και οι δύο διαστάσεις της σοφίας συνεργάζονται, οι άνθρωποι συνδέουν τη σοφία περισσότερο με τον στοχαστικό προσανατολισμό. Εάν κάποιος θεωρηθεί ότι δεν μπορεί να σκεφτεί και να σκεφτεί λογικά, τότε η αντίληψή του ως κοινωνικο-συναισθηματικά ικανός και ηθικός δεν θα αντισταθμιστεί», δήλωσε από την πλευρά του, ο Δρ. Igor Grossmann, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή