Βρετανία: «Τέλος» η Θάτσερ από την Ντάουνινγκ Στριτ - Πώς την «ξεφορτώθηκε» ο Στάρμερ

Ίσως ο Κιρ Στάρμερ πτοήθηκε από το βλέμμα ενός παγκοσμίου φήμης ηγέτη, τα επιτεύγματα του οποίου δεν θα πλησιάσει ποτέ, ήταν το σχόλιο βουλευτή των Τόρις για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού
1'

Ο Κιρ Στάρμερ αφαίρεσε το πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ από το νούμετο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, προκαλώντας επικριτικά σχόλια από μερίδα των Τόρις.

Το πορτρέτο της Θάτσερ, ζωγραφισμένο από τον Ρίτσαρντ Στόουν, παραγγέλθηκε από τον Γκόρντον Μπράουν και αποκαλύφθηκε σε ιδιωτική δεξίωση το 2009. Κρεμόταν στο γραφείο της πρώην Βρετανίδας πρωθυπουργού, ανεπίσημα γνωστό ως το δωμάτιο της Θάτσερ.

Ο Μπράουν είχε καλέσει τη Θάτσερ για τσάι στην Ντάουνινγκ Στριτ λίγο αφότου διαδέχθηκε τον Τόνι Μπλερ το 2007 και της είπε ότι σκόπευε να παραγγείλει τον πίνακα.

Το έργο τέχνης, το οποίο κόστισε 100.000 λίρες και πληρώθηκε από έναν ανώνυμο δωρητή, ήταν το πρώτο πρώην πρωθυπουργού που παραγγέλθηκε από την Ντάουνιγκ Στριτ.

Η Θάτσερ επέλεξε τα κοσμήματα και τα κουμπιά που φορούσε στο πορτρέτο.

Η απόφαση να αφαιρεθεί ο πίνακας, προκάλεσε αντιδράσεις από το Συντηρητικό κόμμα.

Ο βουλευτής Γκρεγκ Σμιθ έκανε λόγα για «απόλυτη μικροπρέπεια από τον Στάρμερ» και ισχυρίστηκε ότι δείχνει ότι «δεν είχε κανέναν σεβασμό για την ιστορία μας και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς».

Ο Μέρντο Φρέιζερ, υποψήφιος για την ηγεσία των Σκωτσέζων Τόρις, είπε: «Φαίνεται σαν μια ανώμαλη κίνηση, αλλά ίσως ο σερ Κιρ Στάρμερ πτοήθηκε από το βλέμμα ενός παγκοσμίου φήμης ηγέτη, τα επιτεύγματα του οποίου δεν θα πλησιάσει ποτέ».