Το μυστικό της μαύρης πέτρινης σφραγίδας και ο πολεμιστής της Βίβλου με σύμβολο τον «δαίμονα»

Δύο ονόματα είναι επίσης χαραγμένα στη σφραγίδα
1'

Μια αρχαία πέτρινη σφραγίδα ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ, η οποία μπορεί να συνδέεται με έναν πολεμιστή που αναφέρεται στη Βίβλο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το μαύρο κειμήλιο σε μέγεθος δεκάρας φοριόταν πιθανότατα ως φυλαχτό στο λαιμό ενός άνδρα που κατείχε ανώτερη θέση στην ιερή πόλη πριν από περίπου 2.700 χρόνια.

Οι πέτρινες σφραγίδες χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος αρχαίας ταυτότητας. Αυτή εδώ φέρει τη χάραξη ενός φτερωτού «τζίνι» ή «δαίμονα» που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο Ισραήλ.

Δύο ονόματα είναι επίσης χαραγμένα στη σφραγίδα - «Yehoʼezer» και «Hoshʼayahu» - τα οποία αναφέρονται και τα δύο στη Βίβλο. Το «Yoʼezer», η συντομογραφία του Yehoʼezer, ήταν το όνομα ενός από τους πολεμιστές του βασιλιά Δαβίδ, του βασιλιά του Ισραήλ εκείνη την εποχή.

Και το όνομα Hoshʼayahu είναι παράλληλη μορφή του ονόματος ʼAzariah ben Hoshʼaya,' το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο του Ιερεμία.

'Δεν αποκλείεται να ήταν ίσως ο ίδιος ο Yehoʼezer αυτός που χάραξε τα ονόματα στο αντικείμενο', δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο συνεργάτης της έρευνας Ronny Reich από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα.

Το εύρημα αυτό παρέχει επίσης νέα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι στην αρχαία Ιερουσαλήμ ευδοκιμούσε ένας πολυεθνικός πολιτισμός, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Κατά την περίοδο του πρώτου ναού, όταν κατασκευάστηκε αυτή η σφραγίδα, η Ιερουσαλήμ υπαγόταν στην Ασσυριακή Αυτοκρατορία.