Αποθέωση στο Tik Tok για τη νέα γραμμή τρένου στο Σίδνεϊ

Σε ένα βίντεο του TikTok που έχει πάνω από 600.000 προβολές, νέοι χορεύουν και γιορτάζουν στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού κρατώντας πινακίδες του μετρό του Σίδνεϊ
2'

Το μεγαλύτερο έργο δημόσιας συγκοινωνίας της Αυστραλίας πέτυχε κάτι που λίγοι πολεοδόμοι καταφέρνουν: τη φήμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως γράφει το Reuters, h γραμμή του μετρό του Σίδνεϊ ύψους 21,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (15 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά μήκος μιας μεγάλης αρτηρίας από το βορρά έως τα νοτιοδυτικά έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο στο TikTok και στο Instagram από τότε που άνοιξε στα τέλη Αυγούστου.

Σε ένα βίντεο του TikTok που έχει πάνω από 600.000 προβολές, νέοι χορεύουν και γιορτάζουν στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού κρατώντας πινακίδες του μετρό του Σίδνεϊ.

Ο ενθουσιασμός είναι εν μέρει μια απάντηση στο πόσο μοντέρνα είναι η νέα γραμμή, με τα τρένα χωρίς οδηγό και τους φωτεινούς, ευρύχωρους σταθμούς, σε σύγκριση με το γερασμένο δίκτυο το οποίο διασχίζουν δεκάδες χιλιάδες μετακινούμενοι καθημερινά.

Στο επίκεντρο της νέας γραμμής βρίσκεται το Sydney Central, του οποίου η ανακατασκευή στίχησε 955 εκατ. δολ. Αυστραλίας για να φιλοξενήσει τη νέα γραμμή του υπόγειου σιδηρόδρομου και να ανυψώσει τον 118χρονο σταθμό στο επίπεδο του Kings Cross στο Λονδίνο ή του Grand Central στη Νέα Υόρκη.

«Είναι κάτι που το Σίδνεϊ δεν είχε βιώσει, και ήρθε καθυστερημένα», δήλωσε ο John Prentice, διευθυντής της εταιρείας αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού της Woods Bagot, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδιασμού του Sydney Central.

«Θέλαμε να προσφέρουμε στο Σίδνεϊ έναν σταθμό ισάξιο με τους σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόταν να ανταγωνιστεί αυτούς τους άλλους σταθμούς, αλλά με βάση τις μοναδικές του ιδιότητες και χαρακτηριστικά», προσέθεσε ο Bagot.

Στο Gadigal, έναν νέο σταθμό δίπλα στο Δημαρχείο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι επιβάτες κατεβαίνουν στην πλατφόρμα με κυλιόμενες σκάλες που πλαισιώνονται από έξι κολώνες βάρους 168 τόνων η καθεμία.

Μεγάλες τοιχογραφίες από σήραγγες τρένων στέκονται ψηλά πάνω από τους επιβάτες σε κάθε είσοδο. Τα κομμάτια ύψους 12,5 μέτρων άντλησαν έμπνευση από τις πρώιμες σιδηροδρομικές σήραγγες του Σίδνεϊ, καθώς και από εκείνες που σχεδίασε ο χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων Wile E. Coyote, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη Callum Morton.