Ταϊβάν: Το πάρτι για τα 20ά γενέθλια του γιγαντιαίου πάντα

Η Γιουανιουάν γεννήθηκε στην Κίνα και έφτασε το 2008 μαζί με τον σύντροφό της Τουαντουάν

Η Γιουανιουάν που γιορτάζει τα 20α της γενέθλια

Chiang Ying-ying μέσω AP
1'

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να ευχηθεί στο μεγαλύτερο πάντα του ζωολογικού κήπου της Ταϊπέι για τα 20ά γενέθλιά του.

Οι επισκέπτες συνωστίζονταν γύρω από τον περίβολο της Γιουανιουάν για να τη φωτογραφίσουν με μια τούρτα γενεθλίων στο σχήμα του αριθμού 20.

Η Γιουανιουάν γεννήθηκε στην Κίνα και έφτασε το 2008 μαζί με τον σύντροφό της Τουαντουάν. Εκείνος πέθανε το 2022 σε ηλικία 18 ετών, αλλά όχι πριν γίνει πατέρας δύο θηλυκών μικρών, της Γιουανζάι και της Γιουανμπάο, που σήμερα είναι 11 και 4 ετών αντίστοιχα και εξακολουθούν να ζουν στον ζωολογικό κήπο.

Η Γιουανιουάν που γιορτάζει τα 20α της γενέθλια

Chiang Ying-ying μέσω AP

Η Ντανιέλ Σου, μια 20χρονη Βραζιλιάνα φοιτήτρια στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι βρήκε τα διαδικτυακά κλιπ με τα πάντα μια ευχάριστη απόσπαση της προσοχής της. «Και απλά τα βρίσκω πολύ αστεία και χαριτωμένα», δήλωσε η Σου.

Τα γιγάντια πάντα είναι ενδημικά μόνο στην Κίνα και το Πεκίνο τα παραχωρεί ως ένδειξη πολιτικής φιλίας. H Γιουανιουάν και ο Τουαντουάν έφτασαν στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής ηρεμίας μεταξύ των πλευρών, οι οποίες χωρίστηκαν εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1949. Η Κίνα διεκδικεί το νησί ως δικό της έδαφος, το οποίο μπορεί να προσαρτηθεί με στρατιωτική βία αν χρειαστεί.

Αντιμέτωποι με τη μείωση των βιοτόπων και το διαβόητο χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, οι πληθυσμοί των γιγάντιων πάντα έχουν μειωθεί σε περίπου 1.900 στα βουνά της δυτικής Κίνας, ενώ 600 πάντα ζουν σε ζωολογικούς κήπους και κέντρα αναπαραγωγής στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: AP News