Πώς βρέθηκε ο δολοφόνος της «Ντότι» μετά από 44 χρόνια - Το στοιχείο που τον «έκαψε»

Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την εξιχνίαση ορισμένων από τις πιο ψυχρές υποθέσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του Golden State Killer το 2018

Η Ντόροθι «Ντότι» Σίλζελ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην πολιτεία Ουάσινγκτον πριν από 44 χρόνια.

Οικογενειακή φωτογραφία/Παραχωρήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα του Κεντ/CNN
5'

Στοιχεία DNA από αποτσίγαρο οδήγησαν σε σύλληψη για τη δολοφονία μιας γυναίκας το 1980 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η αστυνομία.

Ο Κένεθ Ντουέιν Κούντερτ, 65 ετών, συνελήφθη στο Αρκάνσας την περασμένη εβδομάδα με ένταλμα που τον κατηγορούσε για φόνο για τον θάνατο της 30χρονης Ντόροθι «Ντότι» Μαρία Σίλζελ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αστυνομία στο Κεντ της Ουάσινγκτον.

Η Σίλζελ βρέθηκε νεκρή στις 26 Φεβρουαρίου 1980 μέσα στο σπίτι της στο Κεντ, περίπου 30 λεπτά νότια του Σιάτλ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κεντ Ραφαέλ Παντίγια σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Πέθανε από στραγγαλισμό ή ασφυξία και υπέστη χτύπημα στο κεφάλι, δήλωσε η αστυνομία, επικαλούμενη την έκθεση αυτοψίας. Είχε επίσης υποστεί σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που παρέδωσαν οι εισαγγελείς.

Η Σίλζελ εθεάθη για τελευταία φορά τρία βράδια νωρίτερα να φεύγει από μια πιτσαρία όπου εργαζόταν τα Σαββατοκύριακα για να συμπληρώσει το εισόδημά της ως επόπτρια εκπαίδευσης πλήρους απασχόλησης για την Boeing, δήλωσε η αστυνομία.

Φίλοι και συνάδελφοι ζήτησαν να γίνει έλεγχος στο σπίτι της Σίλζελ, αφού δεν είχε παρουσιαστεί στη δουλειά της στην Boeing για δύο ημέρες, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αν και η τεχνολογία DNA δεν ήταν αρκετά προηγμένη για την ταυτοποίηση υπόπτου εκείνη την εποχή, συλλέχθηκαν στοιχεία DNA κατά την αρχική έρευνα, δήλωσε η αστυνομία.

Οι ερευνητές του εγκληματολογικού εργαστηρίου της Πολιτειακής Περιπολίας της Ουάσινγκτον δημιούργησαν ένα προφίλ DNA από τα στοιχεία για έναν άγνωστο άνδρα που ονόμασαν ως «άτομο Α».

Το 2016, η πρόοδος στην τεχνολογία DNA επέτρεψε στους ερευνητές να αποκτήσουν ένα μερικό προφίλ DNA από το μπουρνούζι του θύματος στον τόπο του εγκλήματος που ταίριαζε με το προφίλ DNA του «Ατόμου Α»

Οι ερευνητές σύγκριναν πολλαπλά δείγματα DNA κατά τη διάρκεια των χρόνων με το μερικό προφίλ DNA, αλλά κανένα δεν ταίριαζε με το «Άτομο Α».

Μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε τελικά το 2022, όταν οι ερευνητές του εγκληματολογικού εργαστηρίου χρησιμοποίησαν γενετική ανάλυση για να ταυτοποιήσουν 11 πιθανούς υπόπτους.

Αυτή η εγκληματολογική μέθοδος συγκρίνει το μη αναγνωρισμένο DNA με το DNA που μπορεί να βρεθεί σε βάσεις δεδομένων γενεαλογίας, επιτρέποντας ενδεχομένως στους ερευνητές να βρουν συγγενείς του άγνωστου ατόμου. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αστυνομικές εργασίες, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν πιθανούς υπόπτους.

Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την εξιχνίαση ορισμένων από τις πιο ψυχρές υποθέσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του Golden State Killer το 2018.

Στην υπόθεση της Ουάσινγκτον, οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν δείγματα DNA από τους πιθανούς υπόπτους για να τα συγκρίνουν με το προφίλ DNA του «Ατόμου Α» ανέφερε η αστυνομία του Κεντ.

Δύο από τους πιθανούς υπόπτους ήταν ο Κένεθ Κούντερτ και ο αδελφός του, που ζούσαν και οι δύο στο Αρκάνσας, δήλωσε η αστυνομία.

«Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι (ντετέκτιβ) του Κεντ άρχισαν να εξετάζουν τους (αδελφούς) και ενημερώθηκαν ότι ήταν και οι δύο υπό κράτηση για μια άσχετη με την υπόθεση επίθεση» ανέφερε η αστυνομία του Κεντ σε δελτίο τύπου.

Η αστυνομία του Κεντ συνεργάστηκε με ένα γραφείο σερίφη στο Αρκάνσας για να ζητήσει εθελοντικά δείγματα DNA από τα αδέρφια. Ενώ ο αδελφός του Κούντερτ έδωσε οικειοθελώς το δείγμα του, ο Κούντερτ αρνήθηκε.

Οι εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι ο αδελφός δεν ήταν συμβατός.

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο Κένεθ Κούντερτ είχε δεσμούς με την πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Αυτός και ο αδελφός του είχαν ζήσει σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων σε απόσταση περίπου 365 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν η πολυκατοικία της Σίλζελ, ανέφερε η αστυνομία.

Τα δικαστικά έγγραφα των εισαγγελέων αναφέρουν ότι τα αδέρφια ζούσαν στο συγκρότημα την ώρα του θανάτου της Σίλζελ.

Αναζητώντας στοιχεία ότι ο Κούντερτ βρισκόταν στη σκηνή της δολοφονίας της Σίλζελ, η αστυνομία του Κεντ ταξίδεψε τον Μάρτιο στο Κλίντον του Αρκάνσας, όπου τον παρακολουθούσε με τη βοήθεια του FBI και των τοπικών αστυνομικών αρχών, όπως είπαν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της παρακολούθησης, μάζεψαν μια γόπα τσιγάρου που πέταξε ο Κούντερτ, ανέφερε η αστυνομία σε μια ένορκη βεβαίωση.

Μια έκθεση του εγκληματολογικού εργαστηρίου έδειξε ότι το προφίλ DNA από το αποτσίγαρο ανήκε στο «Άτομο Α».

Ο Κούντερτ κρατούνταν την Πέμπτη σε φυλακή της κομητείας του Αρκάνσας, σύμφωνα με τα αρχεία της φυλακής.

Ο Κούντερτ κατηγορείται στην κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον για φόνο πρώτου βαθμού. Η εγγύηση έχει οριστεί στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Στα δικαστικά έγγραφα ή στα διαδικτυακά αρχεία του δικαστηρίου δεν αναφέρεται να υπάρχει δικηγόρος του Κούντερντ.

Η Σίλζελ καταγόταν από το Μάντεν της Βόρειας Ντακότα, όπου αποφοίτησε από το λύκειο και εργαζόταν στη σχολική περιφέρεια, δήλωσε ο Παντίγια.

Έζησε στην περιοχή του Σιάτλ για περίπου 12 χρόνια πριν από τον θάνατό της.

Πηγή: CNN