Ιαπωνία: Σχεδόν 40.000 άνθρωποι πέθαναν μόνοι τους στο σπίτι τους φέτος

Η Ιαπωνία έχει σήμερα τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

Ιαπωνία: Σχεδόν 40.000 άνθρωποι πέθαναν μόνοι τους στο σπίτι τους φέτος
3'

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι πέθαναν μόνοι τους στα σπίτια τους στην Ιαπωνία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με αναφορά της αστυνομίας της χώρας.

Από αυτόν τον αριθμό, σχεδόν 4.000 άνθρωποι ανακαλύφθηκαν περισσότερο από ένα μήνα μετά το θάνατό τους και 130 πτώματα έμειναν άφαντα για ένα χρόνο πριν βρεθούν, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία.

Η Ιαπωνία έχει σήμερα τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο οργανισμός ελπίζει ότι η αναφορά του θα ρίξει φως στο αυξανόμενο πρόβλημα της χώρας με τον τεράστιο αριθμό του ηλικιωμένου πληθυσμού της που ζει, και πεθαίνει, μόνος του.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα στοιχεία της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι συνολικά 37.227 άνθρωποι που ζούσαν μόνοι τους βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70%.

Ενώ εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που πέθαναν μόνοι τους στο σπίτι βρέθηκαν μέσα σε μία ημέρα, η αναφορά της αστυνομίας διαπίστωσε ότι σχεδόν 3.939 πτώματα ανακαλύφθηκαν περισσότερο από ένα μήνα μετά το θάνατο και 130 είχαν παραμείνει απαρατήρητα για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την ανακάλυψη.

Με 7.498 από τα πτώματα που βρέθηκαν, η μεγαλύτερη ομάδα του συνόλου δεδομένων ανήκε στους 85χρονους και άνω, ακολουθούμενη από τους 75-79χρονους με 5.920. Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 70 και 74 ετών αντιπροσώπευαν 5.635 από τα πτώματα που βρέθηκαν.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, η αστυνομική υπηρεσία θα δώσει τα ευρήματά της σε κυβερνητική ομάδα που εξετάζει τους ανεπιτήρητους θανάτους.

Νωρίτερα φέτος, το ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση, δήλωσε ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων πολιτών (ηλικίας 65 ετών και άνω) που ζουν μόνοι τους αναμένεται να φθάσει τα 10,8 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ο συνολικός αριθμός των μονομελών νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 23,3 εκατομμύρια το ίδιο έτος.

Τον Απρίλιο, η ιαπωνική κυβέρνηση εισήγαγε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος μοναξιάς και απομόνωσης που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες, το οποίο οφείλεται εν μέρει στη γήρανση του πληθυσμού της χώρας.

Η Ιαπωνία προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να αντιμετωπίσει τη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού της, αλλά η αλλαγή αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τη χώρα.

Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει ως κοινωνία εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων.

Ορισμένες γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις.

Το 2022, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1961, ενώ η Νότια Κορέα έχει επανειλημμένα αναφέρει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή