Παγκόσμια ανησυχία: Βρέθηκαν 1.000 ιοί στους πάγους το Θιβέτ - Τι κινδύνους κρύβουν

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως ένας από αυτούς του ιούς θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους 

Παγκόσμια ανησυχία: Βρέθηκαν 1.000 ιοί στους πάγους το Θιβέτ - Τι κινδύνους κρύβουν
The Associated Press
2'

Ερευνητές εντόπισαν 1.700 ιούς κρυμμένους μέσα σε πάγο στα Ιμαλάια.

Σύμφωνα με το NewsWeek οι ιοί - τα τρία τέταρτα των οποίων παρέμεναν άγνωστοι στην επιστήμη - ανακαλύφθηκαν σε δείγματα πάγου που ελήφθησαν από τον παγετώνα Guliya στο οροπέδιο του Θιβέτ σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό Nature Geoscience.

Οι ερευνητές αναλύοντας το DNA αυτών των αρχαίων ιών, ευελπιστούν να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί προσαρμόζονται στα μεταβαλλόμενα κλίματα.

«Πριν από αυτήν την έρευνα, το πως συνδέονται οι ιοί με μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο κλίμα της Γης είχε παραμείνει ένα πεδίο εντελώς ανεξερεύνητο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης ZhiPing Zhong, ερευνητής στο Byrd Polar and Climate Research Center στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Συμπλήρωσε πως «ο πάγος των παγετώνων είναι πολύτιμος και συχνά δεν έχουμε τις μεγάλες ποσότητες υλικού που απαιτούνται για την έρευνα ιών και μικροβίων».

Πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι ιοί

Αρχαίοι ιοί έχουν ανακαλυφθεί και στο παρελθόν και σε άλλες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στη Σιβηρία. Το γεγονός αυτό έχει σκορπίσει τον φόβο πως ένας από αυτούς τους ιούς θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους, εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων ανά τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Εάν οι ιοί της αμοιβάδας μπορούν να επιβιώσουν τόσο πολύ στον πάγο, αυτό υποδηλώνει έντονα ότι οι ιοί που μολύνουν ζώα/ανθρώπους θα μπορούσαν να παραμείνουν μολυσματικοί στην ίδια κατάσταση», δήλωσε ο Jean-Michel Claverie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι το DNA [των ιών που μολύνουν ζώα/ανθρώπους] ανιχνεύεται στο μόνιμο πάγο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή