Πρίγκιπας Φίλιππος: Πέθανε «πριν φτάσει στο κρεβάτι του η βασίλισσα Ελισάβετ»

Νέες πληροφορίες ήρθαν στη δημοσιότητα για το τι έκανε η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β' στις 9 Απριλίου του 2021, την ημέρα που πέθανε ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.
3'

Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου του 2021, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ήταν στο πλάι του. Σύμφωνα όμως με τον βασιλικό βιογράφο Gyles Brandreth φέρεται να μην ήταν παρούσα στο δωμάτιο.

«Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω ότι ήταν», έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2022 με τίτλο «Elizabeth: An Intimate Portrait», υπογραμμίζοντας ότι ο εκλιπών δούκας του Εδιμβούργου βρισκόταν σε ξεχωριστό δωμάτιο στο κάστρο του Ουίνδσορ και ότι η βασίλισσα δεν είχε ξυπνήσει όταν πέθανε.

«Ο δούκας του Εδιμβούργου βρισκόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Εκείνο το πρωί, πήγε στο μπάνιο, βοηθούμενος από μια νοσοκόμα». Ο Brandreth, πρώην βουλευτής των Συντηρητικών και νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου του Τσέστερ, ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος είπε ότι ένιωθε «τάση λιποθυμίας» και χρειαζόταν βοήθεια για να επιστρέψει στο κρεβάτι όταν επέστρεψε στο δωμάτιο.

«Η νοσοκόμα κάλεσε τον υπηρέτη του Δούκα και τον βοηθό της Βασίλισσας, Πολ Γουάμπρου, για βοήθεια — και πέθανε πριν καλέσουν τη βασίλισσα. Η βασίλισσα δεν είχε ακόμη σηκωθεί. Και δεν την κάλεσαν παρά μόνο αφού ήρθε ένας γιατρός και ανακήρυξε τον δούκα νεκρό», έγραψε ο Brandreth.

Ο βασιλικός βιογράφος συνάντησε για πρώτη φορά τη βασίλισσα το 1968, όταν ήταν 20 ετών. Ο Brandreth είναι γνωστός ως «στενός φίλος» της βασίλισσας Ελισάβετ που «γνώριζε τον Φίλιππο και τη βασίλισσα Ελισάβετ επί δεκαετίες», σύμφωνα με την Daily Mirror.

Όταν περιέγραψε τη σχέση του με το βασιλικό ζεύγος, ο Brandreth είπε στους Times το 2021 ότι υπάρχει ένα όριο στην εγγύτητα που μπορεί να υπάρξει μεταξύ εκείνων εντός και εκτός της βασιλικής οικογένειας. «Ο Δούκας μου έδειξε μεγάλη φιλικότητα για 40 χρόνια», είπε. «Αλλά οι βασιλείς σου προσφέρουν φιλικότητα, όχι φιλία, και πρέπει να θυμάσαι τη διαφορά».

Λόγω των προφυλάξεων που σχετίζονται με την πανδημία, στην κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου παρευρέθηκαν μόνο 30 μέλη της οικογένειας και αγαπημένα πρόσωπα όταν πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ στις 17 Απριλίου του 2021. Η τελετή, που σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον Φίλιππο, παρουσίαζε μια προσαρμοσμένη νεκροφόρα Land Rover και έναν Ύμνο από τον Βασιλικό Ναυτικό.

«Κατά κάποιο τρόπο, χαίρομαι που δεν είδαμε εκείνη τη στιγμή», είπε η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου, πριγκίπισσα Άννα, σε συνέντευξή της στο CBC το 2023. «Και όταν βλέπετε τη φωτογραφία, είναι πολύ χειρότερα κατά κάποιο τρόπο»

Το βασιλικό ζεύγος που έχει φύγει πλέον από τη ζωή, συναντήθηκε για πρώτη φορά στον γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του πρίγκιπα Γεωργίου, δούκα του Κεντ, το 1934. Στις 9 Ιουλίου 1947, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους και στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκαν στο Άμπι του Γουέστμινστερ. Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά - τον Βασιλιά Κάρολο Γ', την Πριγκίπισσα Άννα, τον Πρίγκιπα Ανδρέα και τον Πρίγκιπα Εδουάρδο - οκτώ εγγόνια και 13 δισέγγονα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 ετών, περίπου ενάμιση χρόνο μετά τον σύζυγό της. Το πιστοποιητικό θανάτου έδωσε επίσημα την αιτία θανάτου της ως «γήρας».