Μαλαισία: Επικίνδυνη η επιχείρηση διάσωσης για τη γυναίκα που «χάθηκε» σε τρύπα βάθους 8 μέτρων

Μία γυναίκα εξαφανίστηκε σε «τρύπα» 8 μέτρων που άνοιξε σε πεζοδρόμιο στο κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ. Το έργο για τη διάσωσή της είναι «πολύ επικίνδυνο» λένε οι αρχές

Στιγμές τρόμου στην Κουάλα Λουμπούρ
Στιγμές τρόμου στην Κουάλα Λουμπούρ
AP
4'

Οι αρχές στη Μαλαισία αναζητούν τα ίχνη μιας γυναίκας που έπεσε σε τρύπα βάθους οκτώ μέτρων η οποία άνοιξε σε πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας της χώρας, της Κουάλα Λουμπούρ. Η 48χρονη Ινδή περπατούσε δίπλα σε ένα παγκάκι στην άκρη του δρόμου στην Jalan India Masjid όταν κατέρρευσε το έδαφος κάτω από αυτήν.

Η εκτεταμένη έρευνα για τη διάσωσή της ωστόσο «μπλόκαρε» την όγδοη ημέρα της, καθώς οι αρχές λένε τώρα ότι είναι «πολύ επικίνδυνο» να συνεχίσει να αναπτύσσει δύτες. Το περιστατικό έχει γίνει πρώτο θέμα στη Μαλαισία, με περίπου 110 διασώστες να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο την περασμένη εβδομάδα αναζητώντας την 48χρονη Vijaya Lakshmi Gali, Εκτός όμως από ένα ζευγάρι παντόφλες που βρέθηκαν σε μια αρχική έρευνα 17 ωρών, οι προσπάθειές τους ήταν ανεπιτυχείς.

Δύο δύτες που εισήλθαν μέσω αποχετευτικού δικτύου στις 04:00 τοπική ώρα την Παρασκευή βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρά ρεύματα νερού και συντρίμμια, ανακοίνωσε το Τμήμα Πυροσβεστικής και Διάσωσης. Το ζευγάρι, αποτελούμενο από έναν πυροσβέστη και έναν εργάτη αποχέτευσης, έπρεπε επίσης να «ξαπλώσει» καθώς ο χώρος ήταν στενός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τμήματος Nor Hisham Mohammad.

«Διαπιστώθηκε ότι ήταν αδύνατο, εξαιρετικά δύσκολο, να σπάσουμε τα στερεοποιημένα [συντρίμμια] που είναι σαν τσιμεντόλιθοι», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Ακόμη και [όταν προσπαθήσαμε] να τους τραβήξουμε με σχοινιά χρησιμοποιώντας έως και οκτώ άτομα, [δεν] απέτυχε».

Οι δύτες που κατέβηκαν νωρίτερα στον υπόνομο με πλήρη εξοπλισμό κατάδυσης είπαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη μηδενική ορατότητα και τη δυνατή βροχή. «Όταν κατεβαίναμε στην τρύπα... ήταν πραγματικά τρομακτικό, αλλά αυτό είναι πράγματι καθήκον ενός πυροσβέστη· πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο και να παραδοθούμε στον Θεό» , δήλωσε ο πυροσβέστης Alimaddia Bukri στην τοπική εφημερίδα Simar Harian νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Είναι κατάμαυρο σε αυτόν τον σωλήνα», είπε ένας άλλος δύτης στους Straits Times την Τετάρτη «Δεν θέλετε να μάθετε τι υπάρχει εκεί μέσα. Είναι γεμάτο με ανθρώπινα απόβλητα και άλλα σκουπίδια. Απολυμαίνουμε αμέσως μετά από κάθε κατάδυση»

Η κ. Gali, η οποία επισκεπτόταν από την πολιτεία Άντρα Πραντές της Ινδίας, φέρεται να κατευθυνόταν προς έναν κοντινό ναό με την οικογένειά της όταν την κατάπιε η καταβόθρα βάθους 8 μέτρων. Εκσκαφείς αναπτύχθηκαν λίγο μετά το συμβάν για να σκάψουν την περιοχή γύρω από την καταβόθρα, ενώ οι διασώστες χρησιμοποίησαν σκύλους ανίχνευσης και κάμερες ερπυστριοφόρου - ρομποτικές κάμερες που χρησιμοποιούνται για την επιθεώρηση σωλήνων - για να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβαινε υπόγεια.

Προσπάθησαν επίσης να σπάσουν τα συντρίμμια χρησιμοποιώντας πίδακες νερού υψηλής πίεσης, σιδερένια άγκιστρα και σχοινιά. Την Τρίτη, οι αξιωματούχοι οδήγησαν μια συσκευή ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος στον χώρο, για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τις αλλαγές στην πυκνότητα του υλικού υπόγεια. Την επόμενη μέρα, μια δεύτερη καταβόθρα εμφανίστηκε μόλις 50 μέτρα από την πρώτη. Ένας Μαλαισιανός γεωλόγος, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Malaysiakini, το απέδωσε στη συνεχιζόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ορισμένες περιοχές του Jalan Masjid India έχουν αποκλειστεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Η περιοχή, συνήθως δημοφιλής στους τουρίστες είναι ασυνήθιστα ήσυχη τις τελευταίες ημέρες. Οι έμποροι έχουν βιώσει πτώση 50% έως 70% στις πωλήσεις, με ορισμένους να σκέφτονται ακόμη και το «λουκέτο» για να μειώσουν τις ζημιές τους, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας παρέτεινε τις βίζες για την οικογένεια της Ινδής για ένα μήνα, ενώ αναμένουν νέα για το πού βρίσκεται. Επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ινδία το περασμένο Σάββατο. Το Δημαρχείο της Κουάλα Λουμπούρ ακύρωσε επίσης τους εορτασμούς της Εθνικής Ημέρας από σεβασμό προς την οικογένεια. Το περιστατικό έχει προκαλέσει φόβο και οργή στους Μαλαισιανούς, πολλοί από τους οποίους αμφισβητούν τι μπορεί να προκάλεσε την καταβόθρα.

Οι αρχές είπαν ότι θα διενεργήσουν «έλεγχο ακεραιότητας» για να προσδιορίσουν την αιτία. Ένας αξιωματούχος του Τμήματος Ορυκτών και Γεωεπιστημών είπε ότι οι αρχικές παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε συνδυασμό ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κλιματικής αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή