Ιαπωνία: Κόκκοι άμμου σε σχήμα αστεριού κρύβουν «ζωντανά» μυστικά

Κόκκοι άμμου μοιάζουν με ζυμαρικά, φέρουν σχήμα αστεριού και εμπεριέχουν πλούσια «ζωντανή» ιστορία
Mouser Williams CC 2.0., Flickr
2'

Στις παραλίες της Ιαπωνίας κρύβονται αμέτρητα αστέρια! Η άμμος πολλών παραλιών σε νησιά της χώρας αποτελείται από αλεσμένη πέτρα και κοράλλια που έχουν μετατραπεί σε κόκκους μικροσκοπικών «αστεριών» έπειτα από εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο η «αστρική» άμμος κάποτε ήταν στην πραγματικότητα ένας... ζωντανός οργανισμός.

Αν πηγαίνατε σε μια από τις παραλίες των νησιών Ryukyu της Ιαπωνίας, όπως για παράδειγμα την Οκινάουα, και μαζεύατε έναν κόκκο άμμου, τον οποίον στη συνέχεια τον τοποθετούσατε κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε κάτι εκπληκτικό. Ο κόκκος έχει σχήμα αστεριού!

«Η αστρική άμμος είναι ένα άδειο κέλυφος μονοκύτταρων μικροοργανισμών που ονομάζονται Foraminifera», είπε στο National Geographic ο Καζουχίκο Φουτζίτα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ryukyus. «Μοιάζει με αστέρι σε κινούμενα σχέδια… Έχει στρογγυλεμένο σώμα με πέντε ή περισσότερες ράχες σαν τους αστερίες της θάλασσας».

Οι παραλίες σε νησιά όπως το Taketomi, το Hatoma και το Iriomote αποτελούνται από τους σκελετούς αυτών των μικροοργανισμών. Ζουν κάτω από τη θάλασσα στις κορυφές των υφάλων ή στις επίπεδες αμμώδεις πεδιάδες στην πλευρά του υφάλου που είναι προστατευμένη από το ρεύμα και τα κύματα. Αν και φαίνονται απλά, αυτά τα μικρά αστεροειδή Foraminifera έχουν έναν συνοδό μικροοργανισμό που μοιράζεται το εσωτερικό του έναστρου εξωτερικού τους - ένα διάτομο.

Τα διάτομα είναι μικροσκοπικά κύτταρα φυκιών που μετατρέπουν το φως σε υδατάνθρακες και οξυγόνο. Πρόκειται για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Η παρουσία του διατόμου μέσα στην αστρική άμμο εξηγεί γιατί ο σκελετός των Foraminifera φέρει το σχήμα αστεριού. Τα αστρικά σημεία, που δεν είναι συμμετρικά ή ομοιόμορφα, επιτρέπουν στο φως να διεισδύσει στον εξωσκελετό και να φτάσει στα διάτομα τα οποία με τη σειρά τους το μετατρέπουν σε ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τόσο αυτόν όσο και την αστρική άμμο. Όταν φεύγουν, οι σκελετοί ξεβράζονται σε παραλίες.

«Καθώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται, αυξάνεται και ο αριθμός αυτών των σκελετών. Έτσι μεγαλώνει και η ίδια η άμμος», συμπλήρωσε στο National Geographic ο Μαρκ Γουίλσον, ένας παλαιοντολόγος ασπόνδυλων στο Κολέγιο του Wooster στο Οχάιο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι «μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην προστασία αυτών των μικρών νησιών, προσθέτοντας ουσιαστικά υλικό στις ακτές του νησιού».

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Σχετικές ειδήσεις