Ζελένσκι: Aπέπεμψε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τη συντριβή αεροσκάφους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τη θανατηφόρα συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-16

Ζελένσκι: Aπέπεμψε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τη συντριβή αεροσκάφους
Associated Press
2'

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Όλεστσουκ, μία ημέρα αφού ανακοινώθηκε ότι συνετρίβη ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο και ο πιλότος του σκοτώθηκε

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (…) Θα είμαι αιώνια ευγνώμων προς όλους τους στρατιωτικούς πιλότους μας» ανέφερε ο ίδιος ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα το διάταγμα της προεδρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απομάκρυνση του Όλεστσουκ όμως ανέφερε ότι το προσωπικό πρέπει να προστατεύεται και ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η διοίκηση. Τα καθήκοντα του Όλεστσουκ θα αναλάβει προσωρινά ο αντιπτέραρχος Ανατόλι Κριβόνοζκα.

Η άφιξη των F-16, που δωρήθηκαν από μια σειρά ευρωπαϊκών εθνών, καθυστέρησε λόγω του μακροχρόνιου προγράμματος εκπαίδευσης που απαιτείται για τους πιλότους και το προσωπικό εδάφους για να μπορούν να χειριστούν το αεροσκάφος.

Η Μαριάνα Μπεζούγκλα, μέλος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, είχε ισχυριστεί νωρίτερα ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά. Το Reuters επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο που δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν φαίνεται να χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά και ότι η συντριβή μπορεί να προκλήθηκε από μηχανική βλάβη ή σφάλμα πιλότου.

Η Ρωσία εν τω μεταξύ συνέχισε να προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην ανατολική Ουκρανία προς τη στρατηγική πόλη του Ποκρόφσκ, πυροδοτώντας δημόσια κριτική ενάντια στην ουκρανική στρατιωτική ηγεσία και τον Ζελένσκι, ακόμη και όταν συνεχίζεται η εισβολή στη ρωσική περιοχή Κουρσκ.

Ο Ζελένσκι απέρριψε αυτή την εβδομάδα τις κατηγορίες ότι η αναδιάταξη έμπειρων στρατευμάτων στο Κουρσκ είχε αποδυναμώσει τη θέση της Ουκρανίας στο Ποκρόβσκ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, περιέγραψε την κατάσταση στο Ποκρόφσκ ως «εξαιρετικά δύσκολη», αλλά υποστήριξε ότι η εισβολή είχε πράγματι επιβραδύνει τις ρωσικές προελάσεις προς την πόλη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή