Νταϊάνα: 27 χρόνια απο τον θάνατο της «πριγκίπισσας του λαού» - Συγκίνηση για το «Ρόδο της Αγγλίας»

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Εικοσιεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (31/8) από τη μοιραία νύχτα που κόπηκε το νήμα της ζωής της αγαπημένης γαλαζοαίματης των Βρετανών. H είδηση του θανάτου της στις 31 Αυγούστου 1997, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων «πάγωσε» τον πλανήτη
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα
AP
4'

Ήταν Αύγουστος του 1997 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγέντ, προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι. Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ, αλλά και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε αμέσως τη ζωή της. Η Νταϊάνα υπέστη καρδιακή προσβολή την ώρα του δυστυχήματος και οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν στο νοσοκομείο, όπου τελικά άφησε την τελευταία της πνοή. Ο σωματοφύλακας Τρέβορ Ρις-Τζόουνς ήταν ο μόνος που επέζησε.

Οι γαλλικές Αρχές διέταξαν έρευνα, η οποία το 1999 απεφάνθη πως ο σοφέρ είχε καταναλώσει ένα… κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ και προκάλεσε την σύγκρουση επειδή οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα.

Γάλλος γιατρός θυμάται την «τραγική νύχτα»

Μία γυναίκα ήταν πεσμένη στο πάτωμα μιας ισοπεδωμένης Mercedes, αναίσθητη και πάλευε να αναπνεύσει. Ο Γάλλος γιατρός που βρέθηκε στο σημείο του τροχαίου δεν είχε ιδέα ποια ήταν και επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να τη σώσει.

Ο Φρεντερίκ Μαγιέ ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε την πριγκίπισσα Νταϊάνα ζωντανή και εξακολουθεί να θυμάται ακόμη και σήμερα από αυτό που συνέβη στο τούνελ της γέφυρας Αλμά στο Παρίσι τη μοιραία νύχτα.

«Συνειδητοποιώ ότι το όνομά μου θα είναι πάντα συνδεδεμένο με αυτήν την τραγική νύχτα», είχε πει στο Associated Press ο Mαγιέ, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι από ένα πάρτι όταν είδε το τροχαίο. «Νιώθω λίγο υπεύθυνος για τις τελευταίες της στιγμές».

Καθώς η Βρετανία και οι θαυμαστές της Νταϊάνα σε όλο τον κόσμο θυμούνται τη ζωή και το έργο της, ο Γάλλος γιατρός θυμάται τα όσα έγιναν πριν απο δύο και πλέον δεκαετίες. Εκείνο το βράδυ, ο Mαγιέ οδηγούσε στη σήραγγα όταν εντόπισε μια Mercedes που κάπνιζε να έχει σχεδόν κοπεί στα δύο.

«Περπάτησα προς τα συντρίμμια. Άνοιξα την πόρτα και κοίταξα μέσα», είπε. «Είδα τέσσερα άτομα, δύο από αυτά ήταν προφανώς νεκρά, χωρίς αντίδραση, χωρίς ανάσα και οι άλλοι δύο, στη δεξιά πλευρά, ζούσαν αλλά ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Ο συνοδηγός ούρλιαζε, ανέπνεε.

Μπορούσε να περιμένει λίγα λεπτά. Και η γυναίκα συνεπιβάτης, η νεαρή κυρία, ήταν γονατισμένη στο πάτωμα της Mercedes, είχε το κεφάλι της κάτω. Δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Χρειαζόταν γρήγορη βοήθεια». «Ήταν αναίσθητη», είπε. «Χάρη στις πρώτες βοήθειες (...) ανέκτησε λίγη περισσότερη ενέργεια, αλλά δεν μπορούσε να πει τίποτα».

Ο «εθνικός θησαυρός της Βρετανίας»

Ο γιατρός θα μάθαινε αργότερα τα νέα - μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο - ότι η γυναίκα που θεράπευσε ήταν η Νταϊάνα, ο «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας που λατρεύτηκε από εκατομμύρια. «Ξέρω ότι είναι περίεργο, αλλά δεν αναγνώρισα την πριγκίπισσα Νταϊάνα», είπε.

«Ήταν τεράστιο σοκ όταν έμαθα ότι ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ότι πέθανε», είπε. Έπειτα άρχισε η αμφιβολία για τον εαυτό μου. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να τη σώσω; Έκανα σωστά τη δουλειά μου;» ρώτησε τον εαυτό του. «Έλεγξα με τους καθηγητές μου της ιατρικής και έλεγξα με αστυνομικούς ανακριτές», είπε και συμφώνησαν ότι έκανε ό,τι μπορούσε.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έχει γίνει μια διαχρονική φιγούρα χειραφέτησης και fashion icon ακόμα και για όσους γεννήθηκαν μετά τον θάνατό της, καθώς προσπάθησε να αλλάξει το θεσμό της μοναρχίας.

Το τελευταίο αντίο

Η κηδεία της Νταϊάνα έγινε στο Λονδίνο, πέντε ημέρες μετά το θάνατό της. Εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν τη διαδρομή από το σπίτι της στο Λονδίνο στο παλάτι του Κένσινγκτον μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου έγινε η κηδεία. Την νεκρώσιμη ακολουθία παρακολούθησαν τηλεοπτικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Άγαλμα στη μνήμη της Νταϊάνα

ΑΡ

Τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο άλλαξαν τότε τη ροή του προγράμματός τους, προβάλλοντας έκτακτα δελτία ειδήσεων και αφιερώνοντας ώρες σχολιάζοντας την τελετή. Σε κάθε τους πλάνο προέβαλαν τα συγκινημένα πρόσωπα των μελών της οικογένειας.