Μεγάλη προσοχή: Έτσι «τσεκάρουν» οι κλέφτες τα σπίτια μας - Το...ιταλικό μοντέλο των διαρρηκτών

Τι φορούν οι διαρρήκτες και ποιες οι μέθοδοί τους 
1'

Την περίοδο των μεγάλων καλοκαιρινών εξόδων από το κλεινόν άστυ, πολλές είναι οι περιοχές που μαστίζονται από κλοπές σπιτιών.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρώμη. Οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος του Πόντε Μίλβιο έχουν ήδη συλλάβει 14 κλέφτες γεωργιανής καταγωγής. Ο Επίτροπος Roberto Ricciardi εξηγεί σήμερα στη ρωμαϊκή έκδοση της Repubblica ότι έχουν μια ιδιαίτερη τεχνική: «Είναι γρήγοροι, δεν κάνουν θόρυβο. Επιλέγουν άδεια σπίτια, φορούν μπαντάνες και καπέλα, οπότε προσπαθούν να αποφύγουν τις κάμερες».

Και συνεχίζει: «Παρακολουθούν τα κτίρια που τους ενδιαφέρουν. Ξεκινούν από τον επάνω όροφο και σημαδεύουν όλες τις πόρτες με ένα κορδόνι κόλλας ή με ένα χαρτί που έχει μείνει ανάμεσα στην πόρτα. Αφού έχουν χαρτογραφήσει όλες τις πόρτες, επιστρέφουν εντός τριών ημερών. Εάν τα σημάδια είναι στη θέση τους, σημαίνει ότι τα διαμερίσματα είναι άδεια».

Πώς μπαίνουν οι διαρρήκτες

Ο Ricciardi εξηγεί ότι οι κλέφτες μπαίνουν εύκολα σε πολλές περιπτώσεις: «Με τις παλιές κλειδαριές χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο. Για όσους έχουν τον ευρωπαϊκό κύλινδρο χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λεπτές γραφίδες ή γλωττίδες αλουμινίου που εισάγουν στην κλειδαριά. Μεταξύ των κλεφτών υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν οξύ, aqua regia, που διαβρώνει εντελώς την κλειδαριά. Μόλις μπουν μέσα, τα αφαιρούν όλα μέσα σε 4/5 λεπτά χωρίς να κάνουν θόρυβο».

Γενικά αμυνόμαστε με «ψηφιακά ματάκια. Συνήθως συνδέονται με το τηλέφωνό σας και όταν ενεργοποιούνται ανάβουν ένα φως».