MH370: Ειδικός ισχυρίζεται ότι ξέρει που βρίσκεται το αεροσκάφος

Τα ευρήματα του ειδικού και η θεωρία του για το τι συνέβη στο μοιραίο αεροσκάφος 
National Geographic
2'

Ο Βίνσεντ Λάιν, επικουρικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, πιστεύει πως βρήκε την τέλεια κρυψώνα της πτήσης MH370 της Malaysian Airlines, που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, καθώς πετούσε.

Ο επιστήμονας πιστεύει πως τα διαθέσιμα στοιχεία για την εξαφάνιση της πτήσης φανερώνουν ότι το έριξε ο πιλότος σκόπιμα σε μια βαθιά «τρύπα» 6.000 μέτρων (20.000 πόδια) στη Σπασμένη Κορυφογραμμή του Ινδικού Ωκεανού.

Ο Βίνσεντ Λάιν, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Μελετών του πανεπιστημίου, περιέγραψε το Broken Ridge ως «ένα πολύ τραχύ και επικίνδυνο ωκεάνιο περιβάλλον με στενές και απότομες πλευρές, που περιβάλλεται από ογκώδεις κορυφογραμμές και άλλες βαθιές τρύπες».

Είναι γεμάτο με λεπτά ιζήματα, μια «τέλεια κρυψώνα», όπως την χαρακτηρίζει, υποδηλώνοντας ότι ο πιλότος, Zaharie Ahmad Shah, έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 239 άτομα εκείνη τη στιγμή. Ήταν 227 επιβάτες από 15 χώρες, καθώς και 12 μέλη πληρώματος.

«Αυτή η μελέτη αλλάζει την αφήγηση για την εξαφάνιση του MH370 από μια αφήγηση χωρίς καμία ενοχή. Ο ιδιοφυής πιλότος παραλίγο να εκτελέσει μια απίστευτα τέλεια εξαφάνιση στον νότιο Ινδικό Ωκεανό». «Στην πραγματικότητα, θα είχε πετύχει, αν δεν ανακαλύπτονταν οι δορυφορικές επικοινωνίες», έγραψε ο Βίνσεντ Λάιν στο Linkedin.

Ακόμη, έγραψε πως οι ζημίες στα φτερά του αεροπλάνου, έχουν αρκετές ομοιότητες με εκείνες του αεροπλάνου που ο κυβερνήτης Chesley Sullenberger προσγείωσε με επιτυχία στον ποταμό Χάντσον το 2009.

Σημειώνεται πως και άλλοι ειδικοί είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ότι ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah, 53 ετών, ήταν υπεύθυνος για τη σκόπιμη συντριβή του MH370 σε «μια δολοφονία-αυτοκτονία σοκαριστικής κλίμακας», την οποία «διέπραξε λόγω προβλημάτων στην προσωπική του ζωή».

Ο πιλότος είχε χωρίσει με τη σύζυγό του και ήταν εκτός ελέγχου πριν επιβιβαστεί στην πτήση προς το Πεκίνο.

Το εν λόγω αεροπλάνο έχει εξαφανιστεί εδώ και μια δεκαετία παρά το γεγονός ότι οι αρχές από όλο τον κόσμο διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες σε μια περιοχή 46.332 τετραγωνικών μιλίων.