Θρήνος στο Ισραήλ: Βρέθηκαν τα πτώματα 6 ομήρων μέσα σε τούνελ - «H Xαμάς θα το πληρώσει»

Θρήνος στο Ισραήλ μετά την είδηση ότι μέσα σε τούνελ στη Γάζα εντοπίστηκαν τα πτώματα έξι Ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στη συντονισμένη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
2'

Το Ισραήλ λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν περισυλλέξει τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα πτώματα εντοπίστηκαν το Σάββατο σε μια υπόγεια σήραγγα στην περιοχή Ράφα.

Το IDF κατονόμασε τους ομήρους ως Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi και Master Sgt Ori Danino. Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι είπε ότι μια αρχική εκτίμηση ήταν ότι «δολοφονήθηκαν βάναυσα από τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φτάσουμε σε αυτούς».

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του κ. Goldberg-Polin -Αμερικανού πολίτη-, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συντετριμμένος και εξοργισμένος» από την είδηση. Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Κυριακής, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι τα πτώματα «επεστράφησαν σε ισραηλινό έδαφος». «Συνελήφθησαν όλοι όμηροι στις 7 Οκτωβρίου και δολοφονήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

«Απήχθησαν ζωντανοί το πρωί της 7ης Οκτωβρίου από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς. Τα πτώματά τους βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στη Ράφα, σε μια σήραγγα, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τη σήραγγα από την οποία σώσαμε τον Farhan al-Qadi πριν από λίγες ημέρες», είπε ο Χαγκάρι. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι οικογένειές τους είχαν ήδη ειδοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση ότι «ο Polin ήταν μεταξύ των αθώων που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ παρευρέθηκε σε ένα μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου». «Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και αγνώστους κατά τη διάρκεια της άγριας σφαγής της Χαμάς. Είχε μόλις κλείσει τα 23. Σχεδίαζε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Έχω γνωρίσει τους γονείς του, Τζον και Ρέιτσελ. Υπήρξαν θαρραλέοι, σοφοί και σταθεροί, παρόλο που έχουν υποστεί το αδιανόητο», είπε ο Μπάιντεν. «Να είστε σίγουροι, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα».

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 ελήφθησαν όμηροι.
Περισσότεροι από 40.530 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα απελευθερώσει τους 97 ομήρους της Χαμάς που εξακολουθούν να κρατούνται, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 27 που θεωρούνται νεκροί, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.