Σαρκοζί: «Η Γαλλία είναι δεξιά χώρα και πρέπει να έχει δεξιό πρωθυπουργό»

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καλεί τον Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό από τη δεξιά

O Nικολά Σαρκοζί
O Nικολά Σαρκοζί
ΑΡ
2'

Η Γαλλία είναι μια δεξιά χώρα και θα έπρεπε να έχει έναν δεξιό πρωθυπουργό, θεωρεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Οι πρόωρες κάλπες του φετινού καλοκαιριού και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν ότι η Γαλλία είναι δεξιά χώρα και τα κόμματα της δεξιάς πρέπει να αναλάβουν την εξουσία, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Le Figaro ο Σαρκοζί, ο οποίος ήταν πρόεδρος την περίοδο 2007-2012.

Ο Σαρκοζί κάλεσε το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών να εργαστεί για να διοριστεί δεξιός πρωθυπουργός. «Η Γαλλία είναι δεξιά, πιθανώς πιο δεξιά όσο ποτέ», είπε ο Σαρκοζί στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το βράδυ. Η Γαλλία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση, είπε.

Ο Σαρκοζί κάλεσε επίσης τα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συμβιβασμό για χάρη της χώρας. «Δεν υπάρχει ιδανική λύση. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να το καταλάβουν αυτό», είπε. «Πρέπει να προσθέσουμε κρίση στην κρίση; ή να προσπαθήσουμε, στο όνομα του συμφέροντος της χώρας, να υπερβούμε τα κομματικά συμφέροντα;». ρώτησε.

Η Γαλλία παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση εδώ και σχεδόν δύο μήνες αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε αιφνιδιαστικές εκλογές, οι οποίες απέφεραν ένα χαοτικό αποτέλεσμα όπου κανένα κόμμα δεν κέρδισε αρκετές έδρες για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε να ονομάσει την υποψήφια του αριστερού συνασπισμού Λουσι Καστέτς ως πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε αστάθεια. Ξεκίνησε νέο γύρο συνομιλιών με πολιτικούς ηγέτες την Τρίτη και πιθανότατα θα μπορούσε να ορίσει νέο πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία συνεχίζεται καθώς ο Ερίκ Σιοτί, αποπεμφθείς ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εγκαινιάζει ένα νέο κόμμα που ονομάζεται L'Union des droites pour la République (Ένωση των Δικαιωμάτων για τη Δημοκρατία).

Ο Σιοτί διαγράφηκε από το κόμμα του αφού προσπάθησε να ενώσει τις δυνάμεις του με την υπερσυντηρητική «Εθνική Συσπείρωση» τον Ιούνιο ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αλλά ένα δικαστήριο ανέτρεψε την απομάκρυνσή του. Το δικαστήριο θα αποφανθεί για την τύχη του Σιοτί ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στις 14 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή