«Κάλεσμα» ζωής: Καρκινοπαθής δημοπράτησε 3 λεπτά απο τον χρόνο της σε αγνώστους - «Καιρός να ζήσετε»

Γυναίκα με καρκίνο σε τελικό στάδιο δημοπρατεί τρία λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο της σε αγνώστους. Η Emily Lahey έλαβε μέρος σε μια συγκλονιστική πρωτοβουλία για να τονίσει τη συνεχιζόμενη ανάγκη έρευνας για τον καρκίνο.
2'

Μία γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο δημοπράτησε... τρία λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο που της απομένει σε μια πρωτοποριακή έκθεση τέχνης που συγκεντρώνει χρήματα - και καλεί σε ευαισθητοποίηση - για την έρευνα για τον καρκίνο.

Η 32χρονη Emily Lahey από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έλαβε εννέα μήνες ζωής αφού διαγνώστηκε με ένα σπάνιο και επιθετικό καρκίνωμα NUT το 2019. Η πρόσβαση σε θεραπεία αιχμής στις ΗΠΑ, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην Αυστραλία, έχει μέχρι στιγμής δώσει στην ασθενή, απροσδόκητα τρία χρόνια ζωής.

Η Lahey έχει λάβει μέρος στην πρωτοποριακή εγκατάσταση του Αυστραλιανού Ιδρύματος Έρευνας για τον Καρκίνο (ACRF), Time to Live, στην οποία 30 άτομα εμφανίστηκαν να κάθονται εναλλάξ με την ίδια ενώ ένα επιβλητικό ψηφιακό χρονόμετρο μετρούσε τα δευτερόλεπτα από τρία λεπτά στο μηδέν.

Η Carly Du Toit, επικεφαλής του τμήματος συγκέντρωσης κεφαλαίων και μάρκετινγκ στο ACRF, δήλωσε: «Ελπίζουμε αυτή η ιδέα να βοηθήσει στην ανάδειξη της συνεχιζόμενης ανάγκης για υποστήριξη στη λαμπρή έρευνα που θα μπορούσε να δώσει σε όσους επηρεάζονται από τον καρκίνο, όπως η Emily και τα αγαπημένα της πρόσωπα, το δώρο του πιο πολύτιμου πράγματος που επιθυμούμε: περισσότερο χρόνο».

Εκτός από τη συγκέντρωση κεφαλαίων, η έκθεση πρόσφερε μια μοναδική και φευγαλέα ευκαιρία να κατανοήσουμε το συναισθηματικό και ψυχολογικό βάρος μιας τελικής διάγνωσης καρκίνου. Για την Lahey, χρησίμευσε επίσης ως μια οδυνηρή υπενθύμιση για να αξιοποιήσει στο έπακρο έναν ανεκτίμητο πόρο που συχνά θεωρούμε δεδομένο. «Ελπίζω ότι επιτρέπει στους [τους ανθρώπους] να δουν τη ζωή με μια ελαφρώς διαφορετική προοπτική», είπε στην αυστραλιανή τηλεοπτική εκπομπή The Sunday Project.

«Είναι καιρός να ζήσετε. Να είστε παρόντες, να αξιοποιήσετε τον χρόνο στο έπακρο, γιατί δεν μπορεί να αγοραστεί, δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Και όταν φύγει, έχει φύγει».