Ρωσία: Πυρκαγιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις μετά απο κύμα επιθέσεων με ουκρανικά drone

Η Ουκρανία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, προκαλώντας πυρκαγιές σε δύο ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.
AP
3'

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, περισσότερα από 158 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν 15 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μόσχας. Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι αυτά τα drones αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ξέσπασε φωτιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Μόσχα σε «ξεχωριστή τεχνική αίθουσα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ο Σεργκέι Σομπιάνιν ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 drones στόχευσαν την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.

Εν τω μεταξύ, 120 χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, στην περιοχή Τβερ, ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό Konakovo, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν φωτιά στις εγκαταστάσεις. Ο κυβερνήτης της περιοχής, Iγκορ Ρουντένια, αναγνώρισε ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε από επίθεση στην περιοχή Konakovsky είχε περιοριστεί, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχείρησαν να επιτεθούν στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Kashira στην περιοχή της Μόσχας - αλλά ότι δεν υπήρξαν πυρκαγιές, ζημιές ή θύματα ως αποτέλεσμα. Η Ουκρανία δεν σχολίασε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, εκτοξεύοντας δεκάδες drones ταυτόχρονα σε στρατηγικούς στόχους πολλές φορές την εβδομάδα. Η δυτική τεχνολογία και τα οικονομικά τις βοηθούν να πραγματοποιήσουν εκατοντάδες επιδρομές μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας είπε επίσης ότι κατέστρεψε οκτώ από τα 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούσε η Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις σιτηρών και γεωργίας είχαν στοχοποιηθεί και στην περιοχή του Μικολάιβ.

Η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά η Ουκρανία ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έλεγχε 1.294 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους συμπεριλαμβανομένων 100 οικισμών. Ανέφερε επίσης ότι σχεδόν 600 Ρώσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις την ίδια ώρα συνεχίζουν να προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς σε μια πόλη-κλειδί στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας - η οποία είναι το επίκεντρο της χερσαίας επίθεσης της Μόσχας εδώ και μήνες. Το Ποκρόφσκ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως κόμβος εφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς φιλοξενεί έναν βασικό σιδηροδρομικό σταθμό και βρίσκεται στη διασταύρωση πολλών σημαντικών δρόμων.

Ο γενικός διοικητής της Ουκρανίας στρατηγός Oλεξάντρ Σουρσκιι περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή της κύριας επίθεσης της Ρωσίας ως «δύσκολη», αλλά πρόσθεσε ότι όλες οι απαραίτητες αποφάσεις «λαμβάνονται χωρίς καθυστέρηση». Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ρωσίας σημειώθηκαν μια ημέρα μετά την επίθεση ρωσικής κατευθυνόμενης βόμβας σε παιδική χαρά στο Χάρκοβο που σκότωσε ένα 14χρονο κορίτσι.

Μια παρόμοια επίθεση σε κτήριο κατοικιών στην πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία σκότωσε επίσης άλλους έξι ανθρώπους. Η Ρωσία άρχισε να στοχεύει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας με αεροπορικές επιδρομές λίγο μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022