Εκλογικός σεισμός στη Γερμανία: Νίκη της AfD στην Θουριγγία δείχνουν τα πρώτα exit polls

Ντόμινο εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας 
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Καθαρή νίκη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας και οριακά την δεύτερη θέση πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία δίνει η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος του ARD αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στην Θουριγγία η AfD προηγείται με 30,5% επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το CDU με 24,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 16%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 12,5%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος του AfD Tino Chrupalla αντλεί το δικαίωμά του να συμμετέχει στην κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των πολιτειακών εκλογών. «Η βούληση των ψηφοφόρων είναι να υπάρξει αλλαγή πολιτικής εδώ - στη Σαξονία καθώς και στη Θουριγγία», λέει ο Chrupalla στο ZDF. Ο αρχηγός της AfD της Θουριγγίας, Björn Höcke, περιγράφει την επιτυχία του κόμματός του στις πολιτειακές εκλογές ως «ιστορική νίκη».

Στην Σαξονία το CDU φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρωτιά με 31,5%, με την AfD στο 30% και την BSW στο 12%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5% και η Αριστερά 4%.