Ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο - Το μυστικό που κρύβει και δεν μπορεί να εξηγηθεί από αρχαιολόγους

Τι φανερώνουν οι πέτρινοι σχηματισμοί

Ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο - Το μυστικό που κρύβει και δεν μπορεί να εξηγηθεί από αρχαιολόγους
ScienceNorway
2'

Ένα μοναδικό και μυστηριώδες αρχαίο νεκροταφείο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στη Νορβηγία.

Το σημείο της ανακάλυψης βρίσκεται στον δήμο Φρέντρικσταντ, νοτιοανατολικά της χώρας και διαθέτει περίπου 40 κυκλικούς, πέτρινους σχηματισμούς οι οποίοι περιείχαν αποτεφρωμένα λείψανα στο κέντρο τους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ανήκαν σε παιδιά, σύμφωνα με το ScienceNorway.

«Η ταφική περιοχή, από όσο γνωρίζουμε, είναι μοναδική στο είδος της στη Νορβηγία και τη Σκανδιναβία. Μπορεί σε ανασκαφές στο παρελθόν να έχουμε ανακαλύψει παρόμοιες ταφικές τοποθεσίες, ελάχιστες από τις οποίες προορίζονταν για παιδιά, ή ελάχιστα είχαν ταυτοποιηθεί ως παιδιά», εξηγεί η επικεφαλής του προγράμματος ανασκαφών στο σημείο των ταφών στο περιοδικό Newsweek.

Το πόρισμα της χρονολόγησης στο νεκροταφείο

Σύμφωνα με τις τεχνικές χρονολόγησης με ραδιοάνθρακα αποκάλυψαν πως οι τάφοι χρονολογούνται μεταξύ του 1300 π.Χ. και του 200 μ.Χ., αν και οι περισσότεροι ανέρχονται στην περίοδο από το 800 έως το 400 π.Χ., έχοντας έκταση από την ύστερη Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου στη Σκανδιναβία.

Οι υποθέσεις των αρχαιολόγων

Στο σημείο βρέθηκαν λέιψανα καμένα και πολύ φθαρμένα σύμφωνα με την καθηγήτρια που εργάζεται στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Όσλο. Μάλιστα, οι αναλύσεις που έγιναν στα οστά αποκάλυψαν πως πολλά από αυτά άνηκαν σε παιδιά, πολλά εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονταν σε βρεφική ηλικία από 3 έως 6 ετών. «Η πιο μυστηριώδης πτυχή στην τοποθεσία είναι ο λόγος για τον οποίο η κοινότητα έθαψε όλα τα παιδιά, σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο», παρατηρεί η Damlien.

Την περίοδο που φαίνεται να ήταν σε χρήση η ταφική έκταση, η παιδική θνησιμότητα ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Η αποτέφρωση αποτελούσε παράδοση

«Η ταφική παράδοση της αποτέφρωσης, ξεκίνησε με την είσοδο του χαλκού. Θεωρείται επιρροή του Πολιτισμού των Τεφροδόχων, έναν πολιτισμό της ύστερης Εποχής του Χαλκού που ξεκίνησε από την Κεντρική Ευρώπη», εξηγεί η Hege Damlien. «Οι τάφοι ήταν ταπεινοί, τόσο ως προς τη διάταξη, όσο και ως προς τα κτερίσματα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, υποδηλώντας ότι, στον πολιτισμό αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία η αίσθηση της κοινότητας παρά η επίδειξη του πλούτου», παρατηρεί.

Συμπληρώνει λέγοντας: «H ταφική παράδοση της αποτέφρωσης, εξακολούθησε από την ύστερη Εποχή του Χαλκού, έως την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Οι άνθρωποι ήταν μάλλον γεωργοί, ενώ έχουν ανακαλυφθεί πολλοί οικισμοί στην περιοχή».

Mε πληροφορίες από το ScienceNorway

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή