Oργή στο Iσραήλ: Xιλιάδες διαδήλωσαν στο Ισραήλ ζητώντας συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρο το Ισραήλ μετά την ανάκτηση των σορών έξι ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από στρατιώτες, προκαλώντας εθνική οργή
Μαζική διαδήλωση στο Ισραήλ
AP
4'

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλο το Ισραήλ μετά τον εντοπισμό των σορών έξι ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, είδηση που προκάλεσε πανεθνική οργή. Διαδηλωτές -πολλοί ντυμένοι με ισραηλινές σημαίες- κατέβηκαν στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του ότι δεν έκαναν αρκετά για να καταλήξουν σε συμφωνία απελευθέρωσης των υπόλοιπων ομήρων που είχε συλλάβει η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές -αλλά πλήθη έσπασαν τις γραμμές της αστυνομίας, αποκλείοντας έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Τελ Αβίβ. Ένα μεγάλο ισραηλινό εργατικό σωματείο, το Histadrut εν τω μεταξύ, κάλεσε σε πανεθνική γενική απεργία τη Δευτέρα, πιέζοντας για μια συμφωνία ομήρων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν νωρίτερα ότι τα έξι πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο σε υπόγεια σήραγγα στην περιοχή Ράφα στη νότια Γάζα.
Οι όμηροι αναγνωρίστηκαν ως Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi και Master Sgt Ori Danino.

Το IDF είπε ότι σκοτώθηκαν λίγο πριν φτάσουν τα στρατεύματά του το Σάββατο.
Αυτό πυροδότησε τις διαδηλώσεις της Κυριακής, με τα πλήθη να κατηγορούν την κυβέρνηση και τον Νετανιάχου προσωπικά ότι απέτυχαν να σώσουν τους εναπομείναντες ομήρους. Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές διέρρηξαν τις γραμμές της αστυνομίας προς την εθνική οδό Ayalon αργά την Κυριακή.

Μερικοί άνθρωποι ανέβηκαν σε λεωφορεία και κάδους, ενώ άλλοι περικύκλωσαν κάποιον που φορούσε τη μάσκα του Νετανιάχου, φωνάζοντας: «Ζωντανοί, ζωντανοί, τους θέλουμε ζωντανούς». Ένας διαδηλωτής κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε: «Εσύ είσαι το κεφάλι. Εσύ φταις».Τα πλήθη φώναξαν επίσης συνθήματα όπως «αστυνομικοί, αστυνομικοί ποιους προστατεύετε» και «ντροπή, ντροπή».

Κάποιοι έβαλαν φωτιές στο δρόμο και φόρεσαν κίτρινες κορδέλες - σύμβολο αλληλεγγύης με τους ομήρους. Η Naama Lazimi, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, είπε στο BBC ότι τραυματίστηκε ελαφρά όταν η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και έπεσε κάτω. Χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως «σημαντικές» αλλά είπε ότι «το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αύριο». Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο Eli Shtivi, ο γιος του οποίου ο Idan κρατείται όμηρος στη Γάζα. «Ελπίζουμε ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις θα ξυπνήσουν», είπε στο BBC. «Δεν έχουμε άλλο χρόνο».

Είπε ότι άνθρωποι από όλα τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της Κυριακής, λόγω της επιθυμίας επιστροφής των ομήρων.
«Μου λείπει πολύ το παιδί μου. Όλες οι οικογένειες είναι κάτι σαν όμηροι», είπε ο κ. Shtivi.Στην Ιερουσαλήμ, ένα τεράστιο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού

Μεταξύ εκείνων που ήταν παρόντες στις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ ήταν ο 24χρονος Γιοτάμ Πέερ, ο 21χρονος αδελφός του οποίου σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου στις επιθέσεις της Χαμάς. Είπε στο BBC: «Αφού ακούσαμε για τους έξι ομήρους, δεν μπορούσαμε να σιωπήσουμε άλλο. Είναι πραγματικά σημαντικό. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ ήταν παρών. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείται του κόμματος Yesh Atid, υποστήριξε νωρίτερα εκκλήσεις για μαζική απεργία για να εξαναγκάσει τον Νετανιάχου σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Κάνοντας τη γενική απεργία, ο αρχηγός του συνδικάτου Άρνον Μπαρ-Ντέιβιντ είπε: «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Μια συμφωνία είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο». Και πρόσθεσε: «Παίρνουμε σακούλες πτωμάτων αντί για συμφωνία».

Οι οικογένειες των ομήρων πιέζουν για μια πανεθνική απεργία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης του Νετανιάχου και της Χαμάς εδώ και εβδομάδες.Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων ανέφερε ότι οι έξι αιχμάλωτοι, τα σώματα των οποίων ανασύρθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, «δολοφονήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού έζησαν σχεδόν 11 μήνες κακοποίησης, βασανιστηρίων και πείνας στην αιχμαλωσία της Χαμάς».

«Η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οδήγησε στον θάνατο τους και πολλούς άλλους ομήρους», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα απελευθερώνει τους εναπομείναντες αιχμαλώτους και θα προστατεύει την ασφάλεια της χώρας. Αλλά είπε: «Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία».

Ο υπερσυντηρητικός υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς έσπευσε να καταδικάσει τη γενική απεργία, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούσε «τα συμφέροντα της Χαμάς». Άλλοι όμως την έχουν υποστηρίξει. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικοί εργαζόμενοι της πόλης ήταν ελεύθεροι να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας «σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απαχθέντες και τις οικογένειές τους».

Πηγή: ΒΒC