Ρωσική «φάλαινα κατάσκοπος» βρέθηκε νεκρή στα ανοιχτά της Νορβηγίας - Τα σενάρια των αρχών

Μια φάλαινα beluga, η οποία φέρεται να είχε εκπαιδευτεί ως κατάσκοπος από τη Ρωσία, βρέθηκε νεκρή στα ανοικτά των νορβηγικών ακτών.

Ρωσική «φάλαινα κατάσκοπος» βρέθηκε νεκρή στα ανοιχτά της Νορβηγίας - Τα σενάρια των αρχών
2'

Το σώμα του ζώου - με το παρατσούκλι Hvaldimir - βρέθηκε να επιπλέει ανοιχτά της νοτιοδυτικής πόλης Risavika και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο λιμάνι για εξέταση.Η φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νορβηγικά νερά πριν από πέντε χρόνια με μια κάμερα GoPro συνδεδεμένη σε μια ζώνη που έγραφε «Εξοπλισμός της Αγίας Πετρούπολης».

Αυτό πυροδότησε φήμες ότι το θηλαστικό θα μπορούσε να είναι...κατάσκοπος - κάτι που λένε οι ειδικοί ότι συνέβη στο παρελθόν. Η Μόσχα δεν απάντησε ποτέ στους ισχυρισμούς. Το άψυχο σώμα της Hvaldimir ανακαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο από τη Marine Mind, μια οργάνωση που παρακολουθεί τις κινήσεις της εδώ και χρόνια.
Ο ιδρυτής, Σεμπάστιαν Στραντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αιτία του θανάτου ήταν άγνωστη και ότι το σώμα του ζώου δεν είχε εμφανή τραύματα.

«Καταφέραμε να ανασύρουμε τα λείψανά του και να τον βάλουμε σε δροσερό χώρο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για νεκροψία από το κτηνιατρικό ινστιτούτο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Με εκτιμώμενη ηλικία περίπου 15 ετών, η Hvaldimir δεν ήταν μεγάλη για μια φάλαινα Beluga, της οποίας η διάρκεια ζωής μπορεί να φτάσει τα 60 χρόνια.

Πλησίασε για πρώτη φορά τα νορβηγικά σκάφη τον Απρίλιο του 2019 κοντά στο νησί Ινγκόγια, περίπου 415 χιλιόμετρα από το Μούρμανσκ όπου εδρεύει ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας. Το θέαμα προσέλκυσε την προσοχή επειδή οι beluga σπάνια συναντώνται τόσο νότια της ψηλής Αρκτικής.

Η ανακάλυψη οδήγησε σε έρευνα από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας, η οποία αργότερα είπε ότι η φάλαινα ήταν πιθανό να είχε εκπαιδευτεί από τον ρωσικό στρατό καθώς φαινόταν να έχει συνηθίσει τους ανθρώπους. Η φάλαινα έγινε γνωστή τοπικά ως Hvaldimir, ένα λογοπαίγνιο στη νορβηγική λέξη για τη φάλαινα, «hval», και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης θαλάσσιων θηλαστικών όπως δελφίνια για στρατιωτικούς σκοπούς και ο ιστότοπος Barents Observer έχει εντοπίσει πολλές φάλαινες κοντά σε ναυτικές βάσεις στη βορειοδυτική περιοχή του Μούρμανσκ.
Η Ρωσία δεν απάντησε ποτέ επίσημα τον ισχυρισμό ότι η Hvaldimir μπορεί να είχε εκπαιδευτεί από τον ρωσικό στρατό. Προηγουμένως έχει αρνηθεί την ύπαρξη οποιωνδήποτε προγραμμάτων που επιδιώκουν την εκπαίδευση θαλάσσιων θηλαστικών ως κατασκόπων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή