Φιλανθρωπικές οργανώσεις για την άγρια φύση ζητούν την απελευθέρωση καστόρων στα ποτάμια

Το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε μια έξαρση στις εμφανίσεις μωρών των καστόρων
3'

Ένα δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων για την άγρια φύση ζητά να απελευθερωθούν οι κάστορες σε ποτάμια σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, μετά την έξαρση των γεννήσεων τους.

Ο κάστορας είναι ένα είδος-κλειδί που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στη φύση, αλλά οι κυβερνήσεις καθυστερούν τα σχέδια για την επανεισαγωγή τους, λέει το Wildlife Trusts.

Ζητούν από τις κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Ουαλίας να δημοσιεύσουν στρατηγικές για την επιστροφή των καστόρων στους φυσικούς τους βιότοπους και να επιτραπεί η παραμονή των «παράνομων» άγριων πληθυσμών.

Το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε μια έξαρση στις εμφανίσεις μωρών των καστόρων. Τα μικρά έχουν παρατηρηθεί να κολυμπούν σε ποτάμια στο Κεντ και υπήρξε μια σειρά από γεννήσεις σε περιφραγμένα κλουβιά σε καταφύγια.

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι οι κάστορες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα των υδάτων, να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις πλημμύρες και την ξηρασία και να δώσουν τεράστια ώθηση στους οικοτόπους και σε άλλα είδη άγριας ζωής, δήλωσε ο διευθυντής του Wildlife Trusts για την αποκατάσταση του τοπίου, Ρομπ Στόουνμαν.

«Η φύση χρειάζεται τους κάστορες, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτά τα εξαιρετικά θηλαστικά είτε περιορίζονται σε περιφράξεις όπου τα οφέλη για τις κοινότητες είναι περιορισμένα είτε έχουν απελευθερωθεί παράνομα και δεν υπάρχουν σχέδια διαχείρισης για την υποστήριξη των διαχειριστών γης», είπε.

Οι κάστορες δεν μπορούν να απελευθερωθούν νόμιμα στη φύση, εκτός από τη Σκωτία.

Οι κάστορες εξαφανίστηκαν από τη Βρετανία πριν από περίπου 400 χρόνια, αφού κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης για το κρέας και τη γούνα τους.

Όμως τις τελευταίες δεκαετίες, τα ημιυδρόβια ζώα έχουν ξεφυτρώσει σε περιφραγμένα κλουβιά σε καταφύγια ή έχουν βρεθεί να ζουν σε ποτάμια μέσω μη αδειοδοτημένων απελευθερώσεων και αποδράσεων.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες άγριοι κάστορες που ζουν «παράνομα» σε αγγλικά ποτάμια και περισσότεροι από 1.000 στη Σκωτία.

Φέτος το καλοκαίρι, κάστορες γεννήθηκαν σε περιφράξεις από το Ίλινγκ, στο δυτικό Λονδίνο, στο κτήμα Γουόλινγκτον, στο Νορθάμπερλαντ, σε ποτάμια στο Καντέρμπουρι, στο Κεντ, και στο Κάιρνγκορμς, στα Χάιλαντς.

Οι κάστορες αναγνωρίστηκαν ως ιθαγενές είδος στην Αγγλία το 2022, ανοίγοντας το δρόμο για την επανεισαγωγή τους, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί καμία στρατηγική, παρά την τριετή διαβούλευση και τα ενθαρρυντικά σημάδια από τους υπουργούς.

Στην Αγγλία, υπάρχει ένας «επίσημος» πληθυσμός καστόρων, στον ποταμό Otter, στο Ντέβον, όπου δόθηκε άδεια παραμονής σε «δραπέτες».

Αλλού, οι άγριοι πληθυσμοί έχουν παγιδευτεί σε μια «ενδιάμεση κατάσταση».

Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στην αποκατάσταση και την προστασία της φύσης και υποστηρίζουμε την επανεισαγωγή ειδών όπου υπάρχουν σαφή οφέλη για τη φύση, τους ανθρώπους και το περιβάλλον».

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Natural England για να αναπτύξουμε την προσέγγισή μας σχετικά με την επανεισαγωγή του κάστορα στην Αγγλία».

Ωστόσο, ορισμένοι αγρότες και γαιοκτήμονες αντιτίθενται στις επανεισαγωγές, επειδή οι άγριοι κάστορες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες αλλά και τοπικές πλημμύρες.

Οι επιτυχείς επανεισαγωγές απαιτούν μια διαδικασία «για την υποστήριξη των κοινοτήτων ώστε να ζήσουν μαζί με τους κάστορες», δήλωσε ο διευθυντής του Devon Wildlife Trust για την αποκατάσταση της φύσης, Πιτ Μπέρτζες.

Και αυτό περιελάμβανε την επιβράβευση των ιδιοκτητών γης που δημιουργούσαν χώρο για τους κάστορες, μέσω αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων.

Στην Ουαλία, οι κάστορες δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί ως ιθαγενές είδος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προστατεύονται επίσημα.

Πηγή: BBC