Παρίσι: «Πόλεμος» για τους Ολυμπιακούς δακτύλιους στον Πύργο του Άιφελ - Διχασμένη η Πόλη του Φωτός

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση λέγοντας ότι θέλει να διατηρήσει τους Ολυμπιακούς δακτυλίους στον Πύργο του Άιφελ μετά το τέλος των Αγώνων. Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν
AP
3'

Η δήμαρχος του Παρισιού Aν Ινταλγκό έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση λέγοντας ότι θέλει να διατηρήσει τους Ολυμπιακούς δακτυλίους στον Πύργο του Άιφελ μετά το τέλος των θερινών Αγώνων.

«Η απόφαση εξαρτάται από εμένα και έχω εξασφαλίσει τη συμφωνία της ΔΟΕ [Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής]», είπε στην εφημερίδα Ouest-France το Σαββατοκύριακο. «Λοιπόν, ναι, αυτοί [τα δαχτυλίδια] θα μείνουν στον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε. Ορισμένοι κάτοικοι της πόλης υποστήριξαν την κίνηση, άλλοι όμως- ανάμεσά τους οι ακτιβιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς - είπαν ότι είναι κακή ιδέα και θα «μολύνει» το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πέντε δακτύλιοι - πλάτους 29 μέτρων, ύψους 15 μέτρων και βάρους 30 τόνων τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού στις 26 Ιουλίου και επρόκειτο να αφαιρεθούν μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αλλά η Ινταλγκό είπε ότι θα ήθελε να διατηρήσει τους δακτυλίους από μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο, που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους. Πρόσθεσε ότι οι σημερινοί δακτύλιοι - ο καθένας με διάμετρο 9 μέτρων έχουν μεγάλο βάρος και κάποια στιγμή θα αντικατασταθούν από μια ελαφρύτερη έκδοση.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος υποστήριξε επίσης ότι «οι Γάλλοι ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι» κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ήθελε «αυτό το εορταστικό πνεύμα να παραμείνει». Μόνιμοι κάτοικοι καθώς και επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας στήριξαν τη δήμαρχο. «Ο Πύργος του Άιφελ είναι πολύ όμορφος, τα δαχτυλίδια προσθέτουν χρώμα. Είναι πολύ ωραίο να τον βλέπεις έτσι», είπε η Solène, στον ιστότοπο France Bleu.

Αλλά ο κάτοικος της περιοχής Μανόν, είπε ότι αυτή ήταν «μια πραγματικά κακή ιδέα».
«Είναι ένα ιστορικό μνημείο, γιατί να το μολύνουμε με δαχτυλίδια; Ήταν καλό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τώρα τελείωσαν, μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να τα αφαιρέσουμε και να επιστρέψουμε τον Πύργο του Άιφελ όπως ήταν πριν» είπε.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν οτι η δήμαρχος θα έπρεπε να έχει συμβουλευτεί τους Παριζιάνους πριν προχωρήσει στο σχέδιό της. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε το 1889 για την Παγκόσμια Έκθεση. Ο πύργος από σφυρήλατο πλέγμα αρχικά επικρίθηκε έντονα από παριζιάνους καλλιτέχνες και διανοούμενους - αλλά τώρα θεωρείται από πολλούς ως το σύμβολο της «Πόλης του Φωτός».

Η Ινταλγκό η οποία διευθύνει το Παρίσι από το 2014, είναι γνωστή για τις τολμηρές -και μερικές φορές αμφιλεγόμενες- μεταρρυθμίσεις της. Κατά τη θητεία της, πολλοί δρόμοι της πόλης, ανάμεσά τους οι όχθες του ποταμού Σηκουάνα, έχουν πεζοδρομηθεί. Πέρυσι, κέρδισε πειστικά ένα δημοψήφισμα για την απαγόρευση της ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ. Ωστόσο, λιγότερο από το 8% των δικαιούχων προσήλθαν να ψηφίσουν.

Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μαζί με άλλους αξιωματούχους βούτηξαν στον Σηκουάνα για να αποδείξουν ότι το ποτάμι ήταν ασφαλές για κολύμπι.