Νότια Αφρική: Ειδικός εξηγεί πώς μετακινεί ελέφαντες από το ένα σημείο στο άλλο

Οι μηχανισμοί της μετακίνησης ενός ελέφαντα σε μια νέα ζωή είναι πολύπλοκοι

Νότια Αφρική: Ειδικός εξηγεί πώς μετακινεί ελέφαντες από το ένα σημείο στο άλλο
Four Paws
6'

Όταν πρόκειται για την εξειδικευμένη επιχείρηση μετακίνησης ελεφάντων, ο Δρ Αμίρ Καλίλ και η ομάδα του είναι ίσως οι καλύτεροι.

Το βιογραφικό του Αιγύπτιου κτηνιάτρου περιλαμβάνει την πιο διάσημη ίσως μετεγκατάσταση ελεφάντων στον πλανήτη. Το 2020, η ομάδα του Καλίλ έσωσε τον Κααβάν, έναν ασιατικό ελέφαντα, από την πολυετή μοναξιά του σε ζωολογικό κήπο του Πακιστάν και τον μετέφερε σε μια καλύτερη ζωή με άλλους ελέφαντες σε ένα καταφύγιο στην Καμπότζη.

Ο Κάαβαν είχε ονομαστεί τότε «ο πιο μοναχικός ελέφαντας του κόσμου» και το πρόγραμμα είχε μεγάλη επιτυχία. Αλλά δεν ήταν ο μόνος που χρειαζόταν βοήθεια.

Επόμενος ήταν ο τελευταίος ελέφαντας σε αιχμαλωσία στη Νότια Αφρική.

Ο Τσάρλι, ένας ηλικιωμένος αφρικανικός ελέφαντας τεσσάρων τόνων, είχε ζήσει περισσότερο από τους συντρόφους του σε έναν ζωολογικό κήπο στην πρωτεύουσα Πρετόρια, όπου έμενε για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι ελέφαντες είναι ευαίσθητα ζώα, λένε οι ειδικοί της άγριας ζωής, και ο Τσάρλι έδειχνε σημάδια βαθιάς δυστυχίας στον περίβολό του από τότε που η σύντροφός του, η Λάντα, πέθανε το 2020.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αποφάσισαν ότι θα πρέπει να «αποσυρθεί» σε ένα μέρος που ταιριάζει περισσότερο σε έναν μεγάλο ηλικιωμένο ελέφαντα, ένα μεγάλο ιδιωτικό καταφύγιο άγριων ζώων περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, όπου υπάρχει πιθανότητα να κάνει νέους φίλους ελέφαντες.

Πώς θα πάει όμως εκεί;

Ο Καλίλ, ειδικός διάσωσης ζώων στην οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής Four Paws, ήταν μια προφανής επιλογή για αυτή την δουλειά.

Αν ποτέ ένας ελέφαντας άξιζε να απολαύσει τα τελευταία του χρόνια, αυτός είναι ο Τσάρλι.

Αιχμαλωτίστηκε ως νεαρό ελαφαντάκι στη δυτική Ζιμπάμπουε τη δεκαετία του 1980 και απομακρύνθηκε από το κοπάδι του και πέρασε 16 χρόνια σε ένα τσίρκο της Νότιας Αφρικής και 23 χρόνια ως η κύρια ατραξιόν στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Πρετόρια. Πιστεύεται ότι είναι τώρα 42 ετών και πέρασε τα 40 από αυτά σε αιχμαλωσία.

«Δεν ξέρω πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και παιδιά είδαν και απόλαυσαν τον Τσάρλι», δήλωσε ο Καλίλ. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να απολαύσει και αυτός τη ζωή και να ζήσει ως ελέφαντας».

Οι μηχανισμοί της μετακίνησης ενός ελέφαντα σε μια νέα ζωή είναι πολύπλοκοι. Ο Καλίλ δεν ρίχνει βέλη για να αναισθητοποιήσει τους ελέφαντες, κυρίως επειδή αυτό δεν είναι καλό για ένα τόσο μεγάλο ζώο. Επίσης, τέσσερις τόνοι αναισθητοποιημένου ελέφαντα δύσκολα μετακινούνται ευκολότερα.

Και έτσι, ξεκίνησε μια διαδικασία εκπαίδευσης ενός κατά καιρούς γκρινιάρη γέρικου ελέφαντα να μπαίνει πρόθυμα σε ένα μεγάλο μεταλλικό δοχείο μεταφοράς που θα φορτωνόταν σε ένα φορτηγό.

Ο Καλίλ και οι συνάδελφοί του κτηνίατροι δρ Μαρίνα Ιβάνοβα και δρ Φρανκ Γκέριτζ, οι οποίοι ήταν επίσης μέλη της ομάδας μετεγκατάστασης του Κααβάν, άρχισαν να αλληλεπιδρούν για πρώτη φορά με τον Τσάρλι πριν από δύο χρόνια.

Αυτό έγινε για να εκτιμήσουν πόσο έτοιμος ήταν να μετακομίσει και, κυρίως, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Η αλληλεπίδραση ήταν προσεκτικά ελεγχόμενη, αλλά περιελάμβανε τη διδασκαλία του Τσάρλι να ανταποκρίνεται σε κλήσεις για να περπατήσει μέχρι έναν «τοίχο εκπαίδευσης» που έχει κενά για να του προσφέρει η ομάδα τροφή ως ανταμοιβή.

Στην περίπτωση του Τσάρλι, τα κολοκύθια, η παπάγια και τα παντζάρια είναι τα αγαπημένα του.

Η ίδια διαδικασία χρησιμοποιήθηκε τελικά για να δελεαστεί ο Τσάρλι μέσα στο κοντέινερ μεταφοράς. Θεωρήθηκε ότι μπορεί να χρειάζονταν μήνες και μήνες για να μπει ο Τσάρλι οικιοθελώς στο κοντέινερ όταν αυτό του παρουσιάστηκε, αλλά ήταν έτοιμος να μπει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες εκπαίδευσης στο κλουβί τον περασμένο μήνα.

«Ήταν περίεργος και σκεφτόταν, τι είναι αυτό το νέο παιχνίδι;», δήλωσε η Ιβάνοβα.

Μετά από ένα πολύωρο οδικό ταξίδι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, ο Τσάρλι οδηγήθηκε στο νέο του σπίτι στο ιδιωτικό καταφύγιο άγριων ζώων Shambala στα τέλη Αυγούστου.

Θα κρατηθεί σε μια περιοχή ξεχωριστή από το κύριο πάρκο για μερικές εβδομάδες, ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί, δήλωσε η ομάδα, δεδομένης μιας τόσο μεγάλης αλλαγής για έναν ηλικιωμένο ελέφαντα.

Το πάρκο περιέχει κοπάδια άγριων ελεφάντων με τα οποία μπορεί να ενωθεί ο Τσάρλι.

Ο Καλίλ δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνιο να επανεντάσσονται ελέφαντες σε αιχμαλωσία σε ένα άγριο περιβάλλον και επαίνεσε τους αξιωματούχους του ζωολογικού κήπου της Πρετόρια και το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής που επέτρεψαν να προχωρήσει αυτό το έργο. «Είναι ένα σπουδαίο μήνυμα από τη Νότια Αφρική ότι ακόμη και ένας ηλικιωμένος ελέφαντας αξίζει μια νέα ευκαιρία», δήλωσε.

Η ομάδα του Καλίλ έχει προγραμματίσει άλλη μια μετακίνηση ελέφαντα στο Πακιστάν για τον Οκτώβριο.

Οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά έξυπνα, εξαιρετικά κοινωνικά ζώα, δήλωσε ο Καλίλ, και ενώ ο Τσάρλι ήταν δυστυχισμένος, μπορούσε επίσης να είναι σκανταλιάρης και παιχνιδιάρης και να δείχνει αναλαμπές ευχαρίστησης.

Ο Καλίλ παρομοίασε τα τελευταία χρόνια του Τσάρλι στον ζωολογικό κήπο χωρίς συντροφιά με κάποιον που βλέπει την ίδια ταινία κάθε μέρα, μόνος του.

Στη Shambala, ο Τσάρλι θα έχει την ελευθερία να κάνει λασπόλουτρο, να περιπλανηθεί στο δάσος και να είναι ένας άγριος ελέφαντας για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες με χιλιάδες στρέμματα για να εξερευνήσει. Κάποιες από τις πρώτες αναμνήσεις του ως μικρό ελεφαντάκι πριν αιχμαλωτιστεί μπορεί να είναι ακόμα εκεί. Είναι αλήθεια, είπαν οι κτηνίατροι, ότι οι ελέφαντες έχουν εκπληκτικές αναμνήσεις.

Ο Τσάρλι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους άλλους ελέφαντες έξω στο πάρκο από το κλουβί κράτησής του, δήλωσε η Ιβάνοβα. Οι ελέφαντες έχουν βαθιές βουές που μπορούν να ακουστούν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων και τις χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν.

«Τον ακούω να βρυχάται», δήλωσε ενθουσιασμένη η Ιβάνοβα. «Θα τον βοηθήσουμε να ξαναγίνει άγριος ελέφαντας».

Πηγή: AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή