Ανακάλυψη αρχαίας βυθισμένης γέφυρας ξαναγράφει την ιστορία νησιού της Μεσογείου

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τη βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα
M.À. Perelló μέσω Indepedent
2'

Μια βυθισμένη γέφυρα που κατασκευάστηκε από αρχαίους ανθρώπους ανακαλύφθηκε σε ένα ισπανικό σπήλαιο, αποκαλύπτοντας ότι ο ανθρώπινος αποικισμός της δυτικής Μεσογείου έγινε πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τη βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, παρέχοντας τις πρώτες αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.

Η Μαγιόρκα, το έκτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, ήταν από τα τελευταία που αποικίστηκαν από ανθρώπους.

Οι πιο αξιόπιστες έρευνες που ανέλυαν αρχαιολογικά ευρήματα όπως κάρβουνο, τέφρα και οστά στο νησί πρότειναν ένα χρονοδιάγραμμα ανθρώπινης εγκατάστασης στο νησί που άρχισε μόλις πριν από περίπου 4.400 χρόνια.

Άλλες μελέτες υποστήριξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στη Μαγιόρκα μέχρι και 9.000 χρόνια πριν, αλλά τα ευρήματά τους έχουν αμφισβητηθεί λόγω πολλών αντιφάσεων.

Τώρα, ένα σπήλαιο που ανακαλύφθηκε κοντά στις ακτές του νησιού βρέθηκε να έχει περάσματα που είχαν πλημμυρίσει λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με διακριτές αποθέσεις πλούσιες σε ασβέστιο που σχηματίζονταν σε αυτό σε περιόδους υψηλής στάθμης της θάλασσας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιες αποθέσεις ασβεστίου σε συνδυασμό με αμυδρές, οριζόντιες γραμμές αποτυπωμένες στη βυθισμένη γέφυρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατα για την παρακολούθηση των ιστορικών μεταβολών της στάθμης της θάλασσας.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Earth & Environment, χρονολόγησε την κατασκευή της υποδομής πριν από περίπου 6.000 χρόνια.

Αυτό είναι περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια παλαιότερο από τις προηγούμενες καλύτερες εκτιμήσεις για την πρώτη ανθρώπινη κατοίκηση του νησιού της δυτικής Μεσογείου, λένε οι ερευνητές.

«Η παρουσία αυτής της βυθισμένης γέφυρας και άλλων τεχνουργημάτων υποδηλώνει ένα εξελιγμένο επίπεδο δραστηριότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πρώτοι άποικοι αναγνώρισαν τους υδάτινους πόρους του σπηλαίου και κατασκεύασαν στρατηγικά υποδομές για την πλοήγησή τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπόγκνταν Όνατς.

Το πιο πρόσφατο χρονοδιάγραμμα της ανθρώπινης εγκατάστασης στη Μαγιόρκα συμπίπτει επίσης με αρχαία περιβαλλοντικά γεγονότα που ανακαλύφθηκαν στο νησί, όπως η εξαφάνιση του κατσικιού-αντιλόπης Myotragus balearicus.

«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αποκάλυψη ιστορικών αληθειών και την προώθηση της κατανόησης της ανθρώπινης ιστορίας», δήλωσε ο Δρ Όνατς.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να διερευνήσουν περαιτέρω τα συστήματα σπηλαίων στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους.

Ελπίζουν να αξιολογήσουν σπήλαια που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια για να προσδιορίσουν τα προβιομηχανικά επίπεδα της θάλασσας και να εξετάσουν τον αντίκτυπο της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: Indepedent.co.uk