ΗΠΑ: Άνδρας που βρέθηκε παγωμένος σε μια σπηλιά αναγνωρίστηκε μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες

Στις 16 Ιανουαρίου 1977, πεζοπόροι βρήκαν το παγωμένο πτώμα ενός άνδρα σε μια σπηλιά ακριβώς κάτω από το Pinnacle, στο Albany Township, στις ΗΠΑ
Γραφείο ιατροδικαστή της κομητείας Μπερκς μέσω του WFMZ/ CNN
3'

Ένας άνδρας που βρέθηκε παγωμένος σε μια σπηλιά στην Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ το 1977 ταυτοποιήθηκε τελικά, κλείνοντας έτσι ένα μυστήριο σχεδόν 50 ετών.

Το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Μπερκς ταυτοποίησε τα λείψανα του αγνοούμενου άνδρα ως τον Νίκολας Πολ Γκραμπ, 27 ετών, από το Φορτ Ουάσινγκτον της Πενσυλβάνια.

Παραδόξως, η προηγμένη τεχνολογία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ταυτοποίηση του «Ανθρωπου του Pinnacle», ένα παρατσούκλι εμπνευσμένο από την κορυφή στα Απαλάχια Όρη κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο Γκραμπ.

Αντ' αυτού, ο ιατροδικαστής της κομητείας Μπερκς, Τζον Φίλντινγκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι ένας ντετέκτιβ της πολιτειακής αστυνομίας της Πενσυλβάνια ανακάλυψε τον χαμένο κρίκο της ανεξιχνίαστης υπόθεσης με τον παραδοσιακό τρόπο, ψάχνοντας σε αρχεία.

Οι πεζοπόροι βρήκαν τον «Άνθρωπο του Pinnacle»

Στις 16 Ιανουαρίου 1977, πεζοπόροι βρήκαν το παγωμένο πτώμα ενός άνδρα σε μια σπηλιά ακριβώς κάτω από το Pinnacle, στο Albany Township, δήλωσε ο ιατροδικαστής της κομητείας Berks σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί με βάση την εμφάνιση, τα ρούχα ή τα υπάρχοντά του, σύμφωνα με τον Τζορτζ Χολμς, επικεφαλής αναπληρωτή ιατροδικαστή της κομητείας Μπερκς.

Η αιτία θανάτου, σύμφωνα με τον Χολμς, προσδιορίστηκε ότι ήταν υπερβολική δόση ναρκωτικών. Δεν υπήρχαν σημάδια τραυματισμού στο σώμα του Γκραμπ που να υποδηλώνουν εγκληματική ενέργεια, ανέφερε το γραφείο του ιατροδικαστή.

Από το σώμα του άνδρα συλλέχθηκαν οδοντιατρικά αρχεία και δακτυλικά αποτυπώματα κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, σύμφωνα με τον Χολμς, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα είχαν τοποθετηθεί λάθος.

Ένα νέο στοιχείο στην υπόθεση

Πέρασαν περισσότερα από 42 χρόνια προτού οι αρχές επανεξετάσουν την ανεξιχνίαστη υπόθεση, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο με το CNN WFMZ, το οποίο ανέφερε ότι η σορός του Γκραμπ εκταφιάστηκε το 2019, αφού οδοντιατρικά αρχεία τον συνέδεσαν με δύο υποθέσεις αγνοουμένων στη Φλόριντα και το Ιλινόις.

Οι ιατροδικαστές της κομητείας Μπερκς πραγματοποίησαν εξέταση το 2019 και ελήφθησαν δείγματα DNA για να επικαιροποιηθεί το αρχείο του στο Εθνικό Σύστημα Αγνοουμένων και Αγνώστων Προσώπων. Αλλά δεν ταίριαξαν με τις δύο υποθέσεις αγνοουμένων, δήλωσε το γραφείο του ιατροδικαστή.

Προχωρώντας στις αρχές του Αυγούστου, όταν υπήρξε ένα σημαντικό νέο στοιχείο στην ανεξιχνίαστη υπόθεση. Ο Ίαν Κεκ της Πολιτειακής Αστυνομίας της Πενσυλβάνια βρήκε την χαμένη κάρτα δακτυλικών αποτυπωμάτων από τη νεκροψία του Γκραμπ το 1977.

Ο Κεκ υπέβαλε την κάρτα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο Εθνικό Σύστημα Αγνοουμένων και Αγνώστων Προσώπων στις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Χολμς, και μέσα σε μια ώρα ένας ειδικός δακτυλικών αποτυπωμάτων του FBI ταύτισε τα αποτυπώματα του Pinnacle Man με αυτά του Γκραμπ.

Ένα από τα μέλη της οικογένειας του Γκραμπ ειδοποιήθηκε από το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Μπερκς, ο οποίος επιβεβαίωσε την ταυτότητα του Γκραμπ. Το μέλος της οικογένειας ζήτησε από το γραφείο να τοποθετήσει τη σορό του στον οικογενειακό τάφο.

«Αυτή η ταυτοποίηση φέρνει μια πολυαναμενόμενη λύση για την οικογένειά του, η οποία ενημερώθηκε και εξέφρασε τη βαθιά της εκτίμηση για τις συλλογικές προσπάθειες που το κατέστησαν δυνατό. Είναι στιγμές όπως αυτές που μας υπενθυμίζουν τη σημασία του έργου μας να δίνουμε απαντήσεις, να δίνουμε ένα τέλος και να δίνουμε στους αγνώστους ένα όνομα και μια ιστορία», δήλωσε ο Φίλντινγκ.

Πηγή: CNN