Αρχαία πέτρινη γέφυρα που ανακαλύφθηκε υποβρύχια ξαναγράφει την ανθρώπινη ιστορία

Απίστευτο εύρημα που κάνει τους επιστήμονες
2'

Μια αρχαία πέτρινη γέφυρα βρέθηκε υποβρύχια στα ανοιχτά ενός τουριστικού σημείου θα μπορούσε να ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία.

Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι οι άνθρωποι έφτασαν για πρώτη φορά στη Μαγιόρκα το 2.500 π.Χ., ταξιδεύοντας εκεί στην Ιβηρική Χερσόνησο ή στη νότια Γαλλία. Αλλά μια υποβρύχια γέφυρα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει φαινομενικά καταστρέψει αυτή τη θεωρία, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν τώρα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν πρώτα να έχουν επισκεφτεί τότε περιοχή περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν από αυτό.

Σύμφωνα με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η γέφυρα έχει μήκος περίπου 25 πόδια και είναι βυθισμένη μέσα στο σπήλαιο Genovesa, στο ισπανικό νησί Μαγιόρκα.

Βρέθηκε μέσα σε πλημμυρισμένες περιοχές, που στο παρελθόν δεν είχαν εξερευνηθεί ποτέ από τον άνθρωπο, με σχηματισμούς ασβεστίτη στους τοίχους που δίνουν στους ερευνητές ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε χρησιμοποιήθηκε και σχηματίστηκε η γέφυρα.

Τώρα είναι βέβαιοι ότι η γέφυρα χτίστηκε πριν από περίπου 6.000 χρόνια, καθιστώντας την 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως - κάτι που επίσης διακόπτει άλλες διαδικασίες σκέψης που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν έρθει στην περιοχή πριν από περισσότερα από 9.000 χρόνια.

Με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας του USF Bogdan Onac, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και το Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων, πιστεύεται τώρα ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία του ισπανικού νησιού.

«Η παρουσία αυτής της βυθισμένης γέφυρας και άλλων τεχνουργημάτων υποδηλώνει ένα εκλεπτυσμένο επίπεδο δραστηριότητας, υπονοώντας ότι οι πρώτοι άποικοι αναγνώρισαν τους υδάτινους πόρους του σπηλαίου και τις στρατηγικά χτισμένες υποδομές για την πλοήγησή του. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αποκάλυψη ιστορικών αληθειών και την προώθηση της κατανόησής μας για την ανθρώπινη ιστορία», ανέφερε.

Το σχέδιο τώρα είναι να συνεχιστεί η εξερεύνηση των συστημάτων των σπηλαίων, μερικά από τα οποία έχουν κοιτάσματα που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τα προβιομηχανικά επίπεδα της θάλασσας και να εξετάσουν τον αντίκτυπο της σύγχρονης θέρμανσης του θερμοκηπίου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.