Προβληματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο: Πέντε πουλιά στην «κόκκινη» λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση

Η κλιματική αλλαγή και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις παράκτιες περιοχές έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα πουλιά του Ηνωμένου Βασιλείου

Προβληματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο: Πέντε πουλιά στην «κόκκινη» λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση
Unsplash
2'

Πέντε θαλάσσια πτηνά προστέθηκαν στην «κόκκινη» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα είδη υπό εξαφάνιση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστό για τις αποικίες θαλάσσιων πτηνών που φωλιάζουν σε τεράστιους αριθμούς σε γκρεμούς, αλλά οι πληθυσμοί τους μειώνονται κατακόρυφα εν μέσω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και εξαιτίας της έλλειψης τροφής.

Η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) καλεί για επείγουσα δράση της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί «αυτή η δεινή κατάσταση».

«Ως νησιωτικό έθνος, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε παγκοσμίως σημαντικοί για τους πληθυσμούς των θαλασσοπούλιων», δήλωσε η διευθύντρια παγκόσμιας προστασίας του RSPB, Katie-jo Luxton. «Αλλά αυτό που πραγματικά μας έχει σοκάρει είναι ο τεράστιος αριθμός των ειδών των θαλασσοπούλιων που βρίσκονται τώρα στην “κόκκινη” λίστα».

Από τα 26 θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στις ακτές και τα νησιά του Ηνωμένου Βασιλείου, τα 10 βρίσκονται τώρα στη λίστα.

Τα πέντε πουλιά που είναι υπό εξαφάνιση

  • Ο μεγάλος γλάρος με τη μαύρη ράχη. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλος γλάρος με μαύρα φτερά και ισχυρό ράμφος που φωλιάζει γύρω από την ακτή, σε βράχους και στέγες. Είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των γλάρων.
black-backed-gull-(U).jpg
  • Το μεγάλο σκουά, γνωστό και ως «πειρατής των θαλασσών» που «χτυπήθηκε» ιδιαίτερα από τη γρίπη των πτηνών. Στη Βρετανία είναι επίσης γνωστό και με την ονομασία bonxie στη Βρετανία.
great-skua-(u).jpg

  • Το leach. Ένα άπιαστο θαλασσοπούλι που φωλιάζει σε υπεράκτια νησιά, ιδιαίτερα στη βορειοδυτική ακτή της Σκωτίας
Leach's-storm-petrel-(w).jpg
  • Κοινός γλάρος. Το μεσαίου μεγέθους πουλί που φωλιάζει γύρω από λίμνες στη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία
gull-(u).jpg

  • Το αρκτικό γλαρόνι (χιονογλάρονο). Ένα πουλί με λευκά φτερά και μαύρο κεφάλι που αναπαράγεται κυρίως στο βόρειο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταναστεύει στην Ανταρκτική τον χειμώνα.
Arctic-tern(u).jpg

Τα θαλασσοπούλια αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, των συνεχών αλιεύσεων, της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά μήκος των ακτών και της απώλειας οικοτόπων.

Σύμφωνα με την περσινή καταμέτρηση, το 62% των ειδών θαλάσσιων πτηνών του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε παρακμή, καθώς οι κοινοί γλάροι έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50%.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά γι’ αυτό, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την αναπαραγωγή θαλάσσιων πτηνών», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών του British Trust for Ornithology, Dawn Balmer.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή