Κονγκό: Τουλάχιστον 129 νεκροί από απόπειρα απόδρασης σε φυλακή

Η απόπειρα απόδρασης σχεδιάστηκε από το εσωτερικό της φυλακής από κρατούμενους σε μία από τις πτέρυγες, δήλωσε ο Μμπέμπα Καμπούγια, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του Κονγκό

Κονγκό: Τουλάχιστον 129 νεκροί από απόπειρα απόδρασης σε φυλακή
barbed wire
2'

Μια απόπειρα απόδρασης από την κύρια φυλακή της πρωτεύουσας του Κονγκό άφησε πίσω της τουλάχιστον 129 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν αφότου τους «πάτησαν» λόγω πανικού, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τρίτη.

Μια προσωρινή εκτίμηση έδειξε ότι 24 κρατούμενοι έπεσαν νεκροί από «προειδοποιητικούς» πυροβολισμούς καθώς προσπάθησαν να αποδράσουν από την υπερπλήρη κεντρική φυλακή Μακάλα στην Κινσάσα νωρίς τη Δευτέρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κονγκό, Ζακεντίν Σαμπανί στην κοινωνική πλατφόρμα X.

«Υπάρχουν επίσης 59 τραυματίες που περιθάλπονται από την κυβέρνηση, καθώς και ορισμένες περιπτώσεις γυναικών που βιάστηκαν», είπε, προσθέτοντας ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί στη φυλακή, μέρος της οποίας κάηκε κατά την επίθεση.

Η Μακάλα, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό ίδρυμα του Κονγκό με χωρητικότητα 1.500 ατόμων, κρατά περισσότερους από 12.000 κρατούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους περιμένουν να δικαστούν, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία στην τελευταία της αναφορά για τη χώρα.

Η εγκατάσταση έχει καταγράψει προηγούμενες αποδράσεις από τις φυλακές, μεταξύ άλλων το 2017, όταν μια επίθεση από μια θρησκευτική αίρεση απελευθέρωσε δεκάδες.

Οι πυροβολισμοί μέσα στη φυλακή άρχισαν γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής προς το πρωί της Δευτέρας, δήλωσαν οι κάτοικοι. Ανώτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε νωρίτερα ότι επιβεβαιώθηκαν μόνο δύο θάνατοι κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αριθμός που αμφισβητείται από ακτιβιστές για τα δικαιώματα.

Βίντεο που φαινόταν να προέρχονται από τη φυλακή έδειχναν σώματα πεσμένα στο έδαφος, πολλά από αυτά με εμφανή τραύματα. Ένα άλλο βίντεο έδειχνε κρατούμενους να μεταφέρουν ανθρώπους που φαίνονταν νεκροί σε ένα όχημα.

Δεν υπήρχαν σημάδια βίαιης εισόδου στη φυλακή, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, 5 χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο.

Η απόπειρα απόδρασης σχεδιάστηκε από το εσωτερικό της φυλακής από κρατούμενους σε μία από τις πτέρυγες, δήλωσε ο Μμπέμπα Καμπούγια, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, στο τοπικό ραδιόφωνο Top Congo FM.

Τις ώρες που ακολούθησαν την επίθεση, ο δρόμος προς τη φυλακή αποκλείστηκε, ενώ οι αρχές συγκάλεσαν επιτροπή για να διερευνήσει το περιστατικό.

Η Μακάλα, μεταξύ άλλων φυλακών στο Κονγκό, είναι τόσο υπερπλήρης που οι άνθρωποι συχνά πεθαίνουν από την πείνα, λένε ακτιβιστές. Δεκάδες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν φέτος στο πλαίσιο των προσπαθειών αποσυμφόρησης των φυλακών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κονστάντ Μουτάμπα, χαρακτήρισε την επίθεση «προμελετημένη πράξη δολιοφθοράς», προσθέτοντας ότι όσοι «υποκίνησαν αυτές τις πράξεις δολιοφθοράς ... θα λάβουν αυστηρή απάντηση».

Ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση της μεταφοράς κρατουμένων από τη φυλακή και δήλωσε ότι οι αρχές θα κατασκευάσουν μια νέα φυλακή, μεταξύ άλλων προσπαθειών για τη μείωση του υπερπληθυσμού.

Πηγή: AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή