Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Βρυξελλών – Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό

Απειλεί με διακοπή χρηματοδοτήσεων η Κομισιόν λόγω των σκληρών μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Βρυξελλών – Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό
3'

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να αφαιρέσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουγγαρία εάν δεν καταβάλει το πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που της επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σύστημα ασύλου της χώρας.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέκκλισης εδώ. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις ισχύουσες διαδικασίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τη Δευτέρα.

Η κόντρα Βρυξελλών – Ουγγαρίας εστιάζεται στην σκληρή στάση που κρατά η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας στο μεταναστευτικό. Η τελευταία έχει καταστήσει ιδιαιτέρως δύσκολη την είσοδο των παράνομων μεταναστών στη χώρα, η οποία αποτελεί και το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ένα σύνορο που η Ουγγαρία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει. Μάλιστα από το 2016, η Ουγγαρία δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία της να απελαύνει αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα απευθείας στη Σερβία. Οι λαθρομετανάστες που επιχειρούν να μπουν στην χώρα μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου μόνο εκτός των συνόρων της Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατηγορείται από τους Ούγγρους ότι ακολουθεί μια πολιτική διευκόλυνσης της λαθρομετανάστευσης , έκρινε ότι οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, λέγοντας ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιτρέπεται να εισέρχονται σε ένα κράτος μέλος για να ζητήσουν προστασία και να παραμένουν εκεί μέχρι να διεκπεραιωθεί το αίτημά τους.

Με την ετυμηγορία του τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Ουγγαρία να καταβάλει πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την επίμονη παραβίαση των κανόνων του μπλοκ για το άσυλο, καθώς και επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνεται - τιμωρώντας ουσιαστικά την Ουγγαρία για την προστασία των συνόρων της και της ΕΕ.

Εάν η Ουγγαρία αρνηθεί να πληρώσει, τα χρήματα θα αφαιρεθούν αυτόματα από το μερίδιο που της αναλογεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό επανέλαβε εκπρόσωπος της Επιτροπής τη Δευτέρα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχασε την πρώτη προθεσμία για την καταβολή του προστίμου των 200 εκατ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες θα στείλουν δεύτερο αίτημα πληρωμής, με νέα προθεσμία την 17η Σεπτεμβρίου.

Στην Ουγγαρία η απαίτηση των Βρυξελλών προκαλεί έντονο εκνευρισμό, δεδομένου ότι οφείλει στην Ουγγαρία 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ, τα οποία έχει παγώσει λόγω των λεγόμενων παραβιάσεων του νόμου του κράτους δικαίου. Σύμφωνα με την ουγγρική πλευρά, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης στην πραγματικότητα τιμωρείται για τη σκληρή της στάση στο μεταναστευτικό, την άρνησή της να στείλει όπλα στην Ουκρανία, την αντιθεσή της στην παγκοσμιοποίηση και την απόρριψη της woke ιδεολογίας.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτωρ Όρμπαν, Γκεργκέλι Γκούλιας, δήλωσε πρόσφατα ότι αν η ΕΕ συνεχίσει να επιβάλλει στην Ουγγαρία μια μορφή κανονισμών που «δεν επιτρέπει την κράτηση των μεταναστών στα σύνορα», η χώρα του θα προσφέρει σε κάθε μετανάστη «δωρεάν μεταφορά στις Βρυξέλλες».

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία λαμβάνει επίσης νομικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι Βρυξέλλες θα καταβάλουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλουν στη Βουδαπέστη για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με τον, Μπεντσε Ρετβάρι υφυπουργό Εσωτερικών: Η ΕΕ δεν έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στο κόστος της προστασίας των συνόρων και δεν έχει επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ουγγαρία, η οποία προστατεύει τα σύνορά της. Αντιδρώντας στην τελευταία απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ουγγαρίας, ο Μπεντσε Ρετβάρι, δήλωσε την Τρίτη σε ανάρτησή του στο Facebook: Ακολουθούμε την ίδια πολιτική από το 2015: τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται, κανείς δεν μπορεί να περάσει παράνομα από τα πράσινα σύνορα χωρίς έγγραφα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή