Ψήγμα κεχριμπαριού ασύλληπτης αξίας βρισκόταν για χρόνια σε σπίτι ηλικιωμένης

Την αξία του διαπίστωσε ο κληρονόμος της γυναίκας στη Ρουμανία 
2'

Ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα γνωστά ψήγματα κεχριμπαριού στον κόσμο, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, βρισκόταν επί δεκαετίες στο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας στη Ρουμανία, η οποία νόμιζε ότι ήταν πέτρα και το χρησιμοποιούσε ως εμπόδιο στην πόρτα.

Σύμφωνα με την ισπανική El Pais, η γυναίκα, που βρήκε το κομμάτι των 3,5 κιλών στην κοίτη ενός ρυακιού στο Κόλτι, ένα χωριό που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της ανατολικής Ευρώπης, το χρησιμοποίησε ως απλό στόμιο πόρτας χωρίς κανείς να καταλάβει την αξία του, ούτε καν οι κλέφτες κοσμημάτων που μπήκαν κάποια στιγμή στο σπίτι, αποκάλυψαν τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, πληροφορίες που επιβεβαίωσε στην EL PAÍS ο Daniel Costache, διευθυντής του Επαρχιακού Μουσείου Buzau, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το αντικείμενο.

Η εξαιρετική απολιθωμένη ρητίνη τράβηξε την προσοχή ενός συγγενή της ηλικιωμένης, η οποία πέθανε δύο χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989. Κληρονομώντας αυτό που θεωρούσε κάτι σαν βράχο, εξέτασε το κομμάτι του κεχριμπαριού πιο προσεκτικά και συμπέρανε ότι θα μπορούσε να είναι μια ημιπολύτιμη πέτρα μεγάλης αξίας. Και δεν είχε άδικο. Πούλησε το μοναδικό εύρημα στο ρουμανικό κράτος, το οποίο γρήγορα κατέταξε το κομμάτι ως εθνικό θησαυρό.

Πολωνοί ειδικοί επιβεβαίωσαν αμέσως την αυθεντικότητα του κεχριμπαριού και υπολόγισαν ότι μπορεί να είναι ηλικίας μεταξύ 38,5 και 70 εκατομμυρίων ετών. «Η ανακάλυψή του αντιπροσωπεύει μεγάλη σημασία τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε μουσειακό επίπεδο», εξηγεί ο Costache, ο οποίος πιστεύει ότι η αξία του δεν είναι μετρήσιμη. Ο ειδικός διαβεβαιώνει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια στον κόσμο και το μεγαλύτερο στο είδος του.