Σουηδία: Η «βασίλισσα των σκουπιδιών» δικάζεται στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει εννέα μήνες

Η Μπέλα Νίλσον

Henrik Montgomery/TT News Agency/AFP μέσω The Guardian
4'

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων μια επιχειρηματίας που κάποτε αποκάλεσε τον εαυτό της «βασίλισσα των σκουπιδιών», δικάζονται στη Σουηδία κατηγορούμενοι για παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Η στενά παρακολουθούμενη δίκη στο περιφερειακό δικαστήριο Attunda της Sollentuna, κοντά στη Στοκχόλμη, επικεντρώνεται στην εταιρεία ανακύκλωσης Think Pink, την πρώην διευθύνουσα σύμβουλό της Μπέλα Νίλσον, η οποία έκτοτε άλλαξε το όνομά της, και τον πρώην σύζυγό της Τόμας Νίλσον.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την εταιρεία για απόρριψη και ταφή αποβλήτων σε 21 τοποθεσίες στη Σουηδία με τρόπο που θα μπορούσε να βλάψει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε αδίκημα.

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει εννέα μήνες. Η Νίλσον και οι υπάλληλοί της κατηγορήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Η Νίλσον ήταν η τελευταία από τους κατηγορούμενους που έφτασε στο δικαστήριο την Τρίτη. Φορώντας μεγάλα σκούρα γυαλιά ηλίου, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις καθώς απωθούσε τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων.

Οι Νίλσον αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα και σοβαρό οικονομικό έγκλημα που συνδέονται με την εταιρεία, τις οποίες αρνούνται. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν ένα συνδυασμό διαφορετικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα, σοβαρό οικονομικό έγκλημα που συνδέεται με την εταιρεία, συνέργεια σε σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα και περιβαλλοντικό έγκλημα.

Από το 2018-20, την εποχή της ακμής της εταιρείας, οι ροζ οικοδομικές σακούλες σήμα κατατεθέν της Think Pink, που προσέφεραν φθηνή ανακύκλωση και διάθεση απορριμμάτων, ήταν συνηθισμένο θέαμα στην πρωτεύουσα. Η Νίλσον κέρδισε βραβεία για το έργο της ως διευθύνουσα σύμβουλος.

Η επιχείρηση κατέρρευσε το 2020, όταν οι ιδιοκτήτες της συνελήφθησαν. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για την απόρριψη τουλάχιστον 200.000 τόνων απορριμμάτων σε όλη τη Σουηδία.

Οι ερευνητές της αστυνομίας, η έκθεση της οποίας αριθμεί 50.000 σελίδες, βρήκαν επιβλαβή επίπεδα αρσενικού, διοξινών, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού και προϊόντων πετρελαίου. Αρκετές από τις χωματερές έπιασαν φωτιά, με μία πυρκαγιά να διαρκεί για μήνες.

Ο Άντερς Γκούσταφσον, ένας από τους τρεις εισαγγελείς της δίκης, περιέγραψε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σουηδία από άποψη έκτασης και οργάνωσης».

Την Τρίτη δήλωσε ότι η Think Pink είχε πετάξει σκουπίδια και είχε χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα για να εξαπατήσει τις αρχές και να αποκομίσει μεγάλα κέρδη. «Υπάρχουν αξιώσεις αποζημίωσης ύψους 260 εκατομμυρίων SEK [22.530.675 ευρώ], κυρίως από τους δήμους, όταν αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τα μεγάλα βουνά σκουπιδιών», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT. «Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι πρόκειται για μεγάλης κλίμακας και ότι συνεχίζεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλά μέρη της χώρας».

Η ανώτερη εισαγγελέας Λίντα Σεν δήλωσε ότι η έρευνα ανέδειξε πώς οι απλοί άνθρωποι κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοια εγκλήματα. «Δεν το σκέφτεστε αυτό όταν πληρώνετε τόσο λίγα για την υπηρεσία; Μπορεί αυτό που βάζετε στην οικοδομική σακούλα να ανακυκλωθεί έστω και με αυτό το κόστος; Είναι το ίδιο με το να κλείνουμε τα μάτια στο ποιος ράβει τα φτηνά μας ρούχα και πού», δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο καλύπτει περιοχές σε 15 διαφορετικούς δήμους, οι κύριοι ύποπτοι συμμετείχαν στη μεταφορά χιλιάδων τόνων αδιαχώριστων αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, τα οποία στη συνέχεια θάφτηκαν, τυλίχτηκαν με πλαστικό σε δεμάτια και χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό γεμίσματος.

Η Νίλσον, η οποία έχει αλλάξει το όνομά της σε Φαρίμπα Βανκόρ, δήλωσε προηγουμένως στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία ενεργούσε σύμφωνα με το νόμο και δήλωσε ότι ήταν θύμα συνωμοσίας από επιχειρηματικούς αντιπάλους. «Έχει μια εξήγηση για όλα αυτά», δήλωσε ο δικηγόρος της, Γιαν Τίμπλινγκ, στην εφημερίδα Dagens Nyheter τη Δευτέρα.

Πηγή: The Guardian