Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανία για νέους πυραύλους κρουζ - Θα μπορούν να χτυπάνε σε ρωσικό έδαφος

Οι φόβοι για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και το «κόκκινο κουμπί» - Τα όπλα που ζητούν οι Ουκρανοί φαίνονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν οι Αμερικάνοι
Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανία για νέους πυραύλους κρουζ - Θα μπορούν να χτυπάνε σε ρωσικό έδαφος
2'

Πυραύλους τύπου κρούζ που θα μπορούσαν να χτυπήσουν σε βάθος στην Ρωσία φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες οι ΗΠΑ να στείλουν στο Κίεβο, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Επιθυμία των Ουκρανών είναι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι να συμπεριληφθούν στο νέο εξοπλιστικό πακέτο, όμως το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει αρκετούς μήνες για την παράδοσή τους, καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, σύμφωνα με το Reuters.

Η αποστολή αυτού του είδους των πυραύλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης, αφού εντός βεληνεκούς των ουκρανικών δυνάμεων θα μπορούσε να μπει ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής επικράτειας με πλήθος στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων.

Θα ενσωματωθούν στα F-16 των ουκρανών

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι αυτοί οι αόρατοι, κατευθυνόμενοι με ακρίβεια πύραυλοι θα μπορούσαν να ωθήσουν τις ρωσικές περιοχές στάσης και τις αποθήκες ανεφοδιασμού εκατοντάδες μίλια πίσω. Αυτό θα περιπλέξει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει επιθετικές επιχειρήσεις και ενδεχομένως θα παράσχει στην Ουκρανία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.

Το JASSM έχει ενσωματωθεί μόνο σε αεροσκάφη αμερικανικής σχεδίασης. Η Ουκρανία θα διαθέτει τελικά αρκετές δεκάδες αεροσκάφη F-16, κάθε ένα εκ των οποίων θα μπορεί να από αυτούς τους πυραύλους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε – για πρώτη φορά – σε προσπάθειες προσαρμογής του πυραύλου για χρήση από μη δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Φόβοι για τη ρωσική αντίδραση

Αυτό που μέχρις στιγμής εμποδίζει την παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία είναι η πιθανή αντίδραση της Ρωσίας και οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Σε αυτό το πλαίσιο οι χώρες που μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία, έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση τους εντός της Ρωσίας για να αποφύγουν πιθανά αντίποινα που θα μπορούσαν να παρασύρουν το ΝΑΤΟ στον πόλεμο ή να προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση.