Παγκόσμια ανησυχία: Η «Πύλη της Κόλασης» στη Σιβηρία τριπλασιάστηκε και μεγαλώνει... συνεχώς!

Ο κρατήρας Batagay ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990
NASA Earth Observatory
3'

Ένας γιγάντιος κρατήρας στη Σιβηρία θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετικός για το μέλλον της επιστήμης.

Γνωστός ως η «πύλη της κόλασης», ο κρατήρας Batagay είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας μόνιμου παγετού στον κόσμο και μεγαλώνει κάθε χρόνο που περνάει.

Ο κρατήρας σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960, αφού άρχισε να ξεπαγώνει το μόνιμο στρώμα πάγου του, αλλά μόλις το 1991 οι ερευνητές ανακάλυψαν τον απομακρυσμένο λάκκο με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων.

Όσο για το τι προκάλεσε την απόψυξη του μόνιμου πάγου, μάλλον δεν θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το πάγωμα όπως αυτό στο Batagay περιγράφεται ως «παγωμένο χώμα στο υπέδαφος, το οποίο εξ ορισμού συχνά δεν μπορείς να δεις, εκτός αν έχει εκτεθεί με κάποιο τρόπο», δήλωσε στο Business Insider ο Ρότζερ Μιχαηλίδης, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

Προφανώς υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες καταπτώσεις σε όλη την Αρκτική, αλλά είναι το τεράστιο μέγεθος του κρατήρα Batagay που κέρδισε τον τίτλο του «μεγαλοκαταστρώματος».

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάρρευση αυξάνεται κατά ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα κάθε χρόνο και, από πέρυσι, η «πύλη της κόλασης» εκτείνεται σε πλάτος 3.250 πόδια (990 μέτρα).

Αναμφισβήτητα, η απόψυξη που επηρεάζει πολλά μέρη του πλανήτη δεν είναι κάτι καλό, καθώς η διαδικασία αυτή απελευθερώνει τελικά αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το Batagay θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μάθουν για τέτοιους κρατήρες.

Ο Μιχαηλίδης δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από το Batagaika, όχι μόνο όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Batagaika θα εξελιχθεί με τον χρόνο, αλλά και του τρόπου με τον οποίο παρόμοια χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν πάνω από την Αρκτική.

«Ακόμη και αν είναι ένα δέκατο ή ένα εκατοστό του μεγέθους της Batagaika, η φυσική είναι θεμελιωδώς η ίδια».

Ο καθηγητής Julian Murton, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex, επανέλαβε παρόμοια συναισθήματα στο παρελθόν και δήλωσε ότι η μεγαλούμπα «θα δώσει μια εικόνα για το τι συνέβη στο παρελθόν και τι είναι πιθανό να συμβεί στο μέλλον».

https://www.tiktok.com/@dailyoverview/video/7307314691297070379

Ωστόσο, αυτό δεν θα σταματήσει το Batagay να απελευθερώνει περίπου 4.000 έως 5.000 τόνους άνθρακα κάθε χρόνο.

Στην πραγματικότητα, προβλέπεται ότι ο γιγάντιος κρατήρας θα μπορούσε να εκπέμψει «τόσα αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη όσο ένα μεγάλο βιομηχανικό έθνος μέχρι το 2100», αν δεν αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές φιλικές προς την κλιματική αλλαγή το συντομότερο δυνατό.

Ανησυχητικό είναι ότι, εκτός από την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου, η απόψυξη του μόνιμου πάγου θα μπορούσε ενδεχομένως να καταπιεί το χαλαρό έδαφος γύρω του. Αυτό αποτελεί τεράστια ανησυχία για ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, καθώς το 65% της χώρας αποτελείται από μόνιμο στρώμα πάγου.