Ελαιόλαδο: Ισπανοί αγρότες κατηγορούν τα σούπερ μάρκετ oτι φουσκώνουν τις τιμές εν μέσω ελλείψεων

Οι Ισπανοί παραγωγοί ελαιολάδου λένε ότι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των καταναλωτών 

Απλησίαστο το ελαιόλαδο
Απλησίαστο το ελαιόλαδο
AP
2'

Τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία ακρωτηριάζουν την παραγωγή ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια. Η Ισπανία — ο μεγαλύτερος προμηθευτής ελαιολάδου στον κόσμο — αναμένει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 50% φέτος.

Οι ελλείψεις εκτός από το να δημιουργούν χώρο στους επιτήδειους για τη νοθεία προϊόντων, έστειλαν τις τιμές στα ύψη. Ισπανοί αγρότες λένε ότι τα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αυξήσουν τα κέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

«Η αρχική τιμή των προϊόντων μας έχει αυξηθεί μόνο κατά 3%,» δήλωσε ο Κάρλες Πάρις Ράμος, γενικός γραμματέας της ένωσης αγροτών La Unió. «Και επιπλέον, οι καταναλωτές πληρώνουν 59% περισσότερο όταν αγοράζουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ»Όμως τα σούπερ μάρκετ αρνούνται την αύξηση των τιμών.

Ο Πέδρο Ρέιγ, διευθυντής της Ένωσης Υπεραγορών της Κοινότητας της Βαλένθια, υποστήριξε ότι «η τιμή του παρθένου ελαιολάδου παρέμεινε κάτω από τα 10 ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια του 2024». Ωστόσο, οργανώσεις καταναλωτών λένε ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, παρά την πλήρη κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στο ελαιόλαδο στην Ισπανία από την 1η Ιουλίου.

Οι καταναλωτές στην Ισπανία αντιδρούν στρεφόμενοι σε φθηνότερα προϊόντα, όπως το ηλιέλαιο, το οποίο έχει γίνει η πιο δημοφιλής επιλογή της χώρας, παρά το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι ένα από τα θεμέλια της μεσογειακής διατροφής.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι Ισπανοί αγόρασαν 179 εκατομμύρια λίτρα ηλιελαίου σε σύγκριση με 107 λίτρα ελαιολάδου, ανέφερε η ένωση εμφιάλωσης ελαιολάδου της χώρας Anierac. Πέρυσι, το ελαιόλαδο ήταν ακόμα το κυρίαρχο προϊόν, αντιπροσωπεύοντας το 62% των πωλήσεων κατ' όγκο, ενώ το ηλιέλαιο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 34%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή