Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκτέλεσε 30 αξιωματούχους για τις πλημμύρες που σκότωσαν 4.000 ανθρώπους

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να εκτέλεσε 30 αξιωματούχους επειδή απέτυχαν να αποτρέψουν τις πλημμύρες που σκότωσαν 4.000 ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα
O Kιμ Γιονγκ Ουν
AP
3'

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την εκτέλεση έως και 30 αξιωματούχων για την υποτιθέμενη αποτυχία τους να αποτρέψουν μαζικές πλημμύρες και κατολισθήσεις το καλοκαίρι που οδήγησαν στο θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπων, σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας αξιωματούχος υπό το καθεστώς του Κιμ είπε ότι από 20 έως 30 ηγέτες στη Βόρεια Κορέα κατηγορήθηκαν για διαφθορά και παράλειψη καθήκοντος, με το κράτος να τους καταδικάζει σε θανατική ποινή, μετέδωσε το TV Chosun. «Διαπιστώθηκε ότι 20 έως 30 στελέχη στην περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες εκτελέστηκαν την ίδια ώρα στο τέλος του περασμένου μήνα», είπε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Οι αναφορές για τις εκτελέσεις δεν επαληθεύτηκαν αμέσως από ανεξάρτητα μέσα. Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε προηγουμένως ότι ο Κιμ διέταξε τις αρχές να «τιμωρήσουν αυστηρά» τους αξιωματούχους μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την επαρχία Τσαγκάνγκ τον Ιούλιο, που κόστισε περίπου 4.000 ζωές και εκτόπισε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.

Οι αξιωματούχοι που εκτελέστηκαν δεν ταυτοποιήθηκαν, αλλά η έκθεση σημείωσε ότι ο Kανγκ Μπονγκ-Χουν , ο γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής κόμματος της επαρχίας Τσαγκάνγκ από το 2019, ήταν μεταξύ των ηγετών που απέλυσε ο Κιμ σε μια έκτακτη συνάντηση κατά τη διάρκεια της καταστροφής από τις πλημμύρες.

Μετά τη συνάντηση με τον Κιμ, ο βορειοκορεάτης πρώην διπλωμάτης Λι Ιλ-γκιού είπε στο TV Chosun ότι ήταν σαφές ότι οι αξιωματούχοι στην επαρχία ήταν «πολύ ανήσυχοι που δεν ξέρουν πότε θα τους πέσει ο λαιμός».

Ο Κιμ εθεάθη τον περασμένο μήνα να ερευνά τις κατεστραμμένες περιοχές και να συναντά τους κατοίκους καθώς εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μήνες για να ανοικοδομηθούν οι πλημμυρισμένες γειτονιές. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επέκρινε επίσης τις αναφορές από τη Νότια Κορέα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες .

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αναφορές ότι ο Κιμ διέταξε να απομακρυνθούν αξιωματούχοι λόγω πιθανής αποτυχίας. Το 2019, το κράτος φέρεται να εκτέλεσε τον Κιμ Χιοκ Τσολ, τον πυρηνικό απεσταλμένο του στις ΗΠΑ, επειδή απέτυχε να διαπραγματευτεί μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Κιμ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Τσολ ήταν απλώς υπό κράτηση, ανέφερε το CNN. Η Βόρεια Κορέα έχει γενικά υψηλό ποσοστό δημοσίων εκτελέσεων, σύμφωνα με τους Korea Times, με το κράτος να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 10 δημόσιες εκτελέσεις πριν από την πανδημία COVID-19. Το πρακτορείο εκτιμά ότι το ποσοστό έκτοτε έχει αυξηθεί, με τουλάχιστον 100 εκτελέσεις να πραγματοποιούνται πέρυσι.