Το «σπίτι της φρίκης»: «Έντυνε τη μητέρα μου σαν φτηνή πόρνη» - Η υπόθεση που πάγωσε τη Γαλλία

Φρίκη στη Γαλλία: Η Kαρολίν έζησε τη φρίκη μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο 71χρονος πατέρας της, Ντομινίκ Πελικό δικάζεται επειδή νάρκωνε επί δεκαετίες τη μητέρα της, «στρατολογώντας» άγνωστους άνδρες να τη βιάζουν. Η νεαρή γυναίκα που λύγισε στη διάρκεια της δίκης, έγραψε βιβλίο με τις αποκαλύψεις που κατέστρεψαν τη ζωή της. Μία ιστορία που μοιαζει βγαλμένη από την πιο νοσηρή φαντασία και μία γυναίκα που προσπαθεί να γύρίσει σελίδα 

Το «σπίτι της φρίκης»: «Έντυνε τη μητέρα μου σαν φτηνή πόρνη» - Η υπόθεση που πάγωσε τη Γαλλία
11'

Ο οικογενειακός «θάλαμος φρίκης», όπως τον αποκαλεί η Καρολίν Νταριάν (σσ χρησιμοποιεί ψευδώνυμο) αποκαλύφθηκε, εντελώς ξαφνικά, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου του 2020. Η Γαλλία βίωνε την κρίση της πανδημίας και η Νταριάν είχε μόλις πάρει τον 6χρονο γιο από το σχολείο φορώντας υποχρεωτική μάσκα. Ο πατέρας της, Ντομινίκ Πελικό έστειλε στον εγγονό του ένα καθησυχαστικό μήνυμα στο διαδίκτυο: «Καημένο μου αγόρι. Να είσαι γενναίος. Με αγάπη, ο παππούς». Λίγες μόλις ώρες αργότερα, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν η μητέρα της Ντάριαν: «Ο πατέρας σου θα πάει φυλακή»

1725433154981-110263794-pelicot.jpg

Η οικογένεια Πελικό

Και κάπως έτσι, αυτό που η Νταριάν αποκαλούσε μέχρι τότε βαρετό αλλά επιτυχημένο κόσμο της – «σύζυγος, γιος, σπίτι, δουλειά που αγαπούσα» – ανατράπηκε. Ο πατέρας της κατηγορήθηκε ότι νάρκωνε τη μητέρα της και σύζυγό του επί μισό αιώνα –τη γυναίκα που είχε γνωρίσει και αγαπήσει όταν ήταν και οι δύο 18 ετών– και ότι καλούσε δεκάδες άνδρες να τη βιάσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ξαφνικά, η οικογένεια Πελικό βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τρομακτικής υπόθεσης που, πλέον έχει φτάσει στο δικαστήριο και έχει «παγώσει» τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο. Όπως έγραφε αργότερα η Νταριάν: «Δεν ξέρεις την αξία του βαρετού μέχρι να το χάσεις», όπως η ίδια έμαθε με τον «οικογενειακό κατακλυσμό» που ακολούθησε.

Πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι της υπόθεσης που σόκαρε τη Γαλλία

Οι λεπτομέρειες αυτής της τηλεφωνικής κλήσης το 2020 που άλλαξε τα πάντα ήταν, όπως εξήγησε η Νταριάν στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Και σταμάτησα να σε λέω μπαμπά» (And I Stopped Calling You Daddy) πολύ ζοφερές για να τις δεχτεί. Το βιβλίο της αλλάζει ορισμένα ονόματα (ο Ντομινίκ γίνεται Λουί) αλλά εξηγεί πώς εκτυλίχθηκε η οικογενειακή τραγωδία που ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία.

Πώς δηλαδή η μητέρα της –Ζιζέλ Πελικό στην πραγματική ζωή– της τηλεφώνησε εκείνη την ημέρα το 2020 από το σπίτι της στη μικρή πόλη Μαζάν, 20 μίλια βορειοανατολικά της Αβινιόν, στη νότια Γαλλία, για να αποκαλύψει ότι ο σύζυγός της, 67 ετών τότε, είχε συλληφθεί να βιντεοσκοπεί τις φούστες τριών γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

book.jpg

Η αστυνομία κατέσχεσε τότε το τηλέφωνο, τη βιντεοκάμερα και τον υπολογιστή του. Εκεί βρήκαν εικόνες που φέρεται να έδειχναν τη Ζιζέλ, επίσης 67 ετών τότε, να ναρκώνεται και να βιάζεται. Αφού «χτένισε» περίπου 20.000 ψηφιακές εικόνες, η αστυνομία κατέγραψε 92 βιασμούς που διαπράχθηκαν από 72 άνδρες, εκ των οποίων οι 51 αναγνωρίστηκαν επίσημα.

1725433188932-579841281-peliquot.jpg

Ο Nτομινίκ Πελικό

«Αγάπη μου, είναι αλήθεια», είχε πει η Ζιζέλ στην έκπληκτη κόρη της. «Έπρεπε να δω μερικές από τις φωτογραφίες στο αστυνομικό τμήμα. Νόμιζα ότι η καρδιά μου θα σταματούσε να χτυπά». Μέχρι τότε, καμία γυναίκα δεν είχε την πιο αμυδρή ιδέα. Αποδείχθηκε ότι ο Ντομινίκ χορηγούσε φάρμακα βιασμού στη σύζυγό του. Και απο ότι φαίνεται δεν ήταν το μόνο θύμα. Χθες η Καρολίν κατέρρευσε καθώς στη δίκη ακούστηκε ότι ανάμεσα στο πλήθος φωτογραφιών του πατέρα της υπήρχαν φωτογραφίες της κόρης του ως ενήλικης γυναίκας με τα εσώρουχά της, τις οποίες είχε συγκρίνει με παρόμοιες εικόνες της συζύγου του και τις είχε μοιραστεί με άλλους.

«Το σώμα της κατέρρευσε σαν πάνινη κούκλα»

Όταν η Καρολίν φώναξε τα δύο αδέρφια της, έμειναν εξίσου έκπληκτα. Αλλά τότε κάποιος θυμήθηκε το τελευταίο δείπνο που είχε περάσει με τους γονείς του στις καλοκαιρινές διακοπές του 2018. «Μόνο λίγα λεπτά αφότου κάθισε η μαμά, ταλαντευόταν στην καρέκλα της σαν να ήταν μεθυσμένη», φέρεται να είπε. «Ξαφνικά ολόκληρο το σώμα της στραγγίστηκε από ενέργεια, σαν πάνινη κούκλα».

«Συμβαίνει. Είναι καλύτερα να την πάω στο κρεβάτι», είχε πει τότε ο πατέρας του. Αλλά η Ντάριαν προσθέτει: «Στην πραγματικότητα το κοκτέιλ των ναρκωτικών, που χύθηκε στο ποτήρι της με το ροζέ κρασί, άρχιζε να δρα». Αμέσως μετά την ειδοποίηση για τις ενέργειες του πατέρα τους πριν από τέσσερα χρόνια, τα τρία αδέρφια έσπευσαν προς το νότο για να βοηθήσουν τη μητέρα τους. Στην Αβινιόν συνάντησαν την αστυνομική ομάδα που ηγήθηκε των ερευνών. Οι αστυνομικοί εξήγησαν ότι ο πατέρας τους όχι απλώς είχε επιτρέψει, αλλά στρατολογούσε δεκάδες άνδρες σε φόρουμ στο διαδίκτυο για να βιάσουν τη μητέρα τους «χωρίς οικονομικό όφελος».

«Η απόλυτη διαστροφή», γράφει η Καρολίμ. «Ο πατέρας, που πάντα είχε προβλήματα με τα χρήματα, δεν κέρδιζε από τη μαμά. Το έκανε καθαρά για ευχαρίστηση». Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα – στο γκαράζ, στα παπούτσια του, σε μια αθλητική κάλτσα. Είχε δείξει μεταμέλεια μετά την ομολογία; «Οχι. Ο πατέρας σου απλά με ευχαρίστησε που τον απάλλαξα από ένα βάρος», απάντησε ο αξιωματικός.

«Ήμουν το δεύτερο θήραμά του...»

Οι φωτογραφίες αποκάλυψαν την έκταση της φρίκης. Ο πατέρας της Καρολίν είχε προφανώς μια διπλή ζωή, καταναλώνοντας Viagra, κάνοντας διαρκώς τέστ για HIV και γράφει ότι μερικές φορές απαγόρευε σε όσους προσκαλούσε να βιάσουν τη γυναίκα του να φορούν προφυλακτικό. Σε μια φωτογραφία η μητέρα της Καρολίν εμφανίζεται γυμνή, με έναν άντρα πίσω της. «Οι άλλες φωτογραφίες είναι όλες παρόμοιες και αλλάζουν μόνο οι άντρες», αφηγείται. Καθώς η Καρολίν και τα αδέρφια της έφευγαν από το αστυνομικό τμήμα, στράφηκε στον υπεύθυνο αξιωματικό. «Πες στον πατέρα μου ότι δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ και ότι μας κατέστρεψε τη ζωή».

Υπήρχε όμως και συνέχεια. Λίγο μετά την αποχώρησή της από το αστυνομικό τμήμα, την κάλεσαν πίσω. Η αστυνομία χρειάστηκε να ελέγξει δύο φωτογραφίες. Ανήκαν σε μία νεαρή γυναίκα, που κοιμόταν στο αριστερό της πλευρό, φορώντας μπεζ νυχτικό, στο κρεβάτι. «Μεγέθυνση στο κάτω μέρος της». Μόνο όταν η αστυνομία επεσήμανε ένα σημάδι εκ γενετής, η Καρολίν μπόρεσε να αναγνωρίσει τον εαυτό της. «Κανονικά κοιμάμαι ελαφρά. Οπότε και εγώ είχα ναρκωθεί». Αποδείχθηκε ότι η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε στο ίδιο της το σπίτι. «Ήμουν το δεύτερο θήραμά του».

france.jpg

Εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2020, τα τρία αδέρφια έπρεπε να επιστρέψουν στο σπίτι των γονιών τους με τη μητέρα τους για να το ξεκαθαρίσουν. «Το να επιστρέφω στο σπίτι, με τη μυρωδιά του, ήταν αφόρητο». Στο γραφείο του πατέρα της ήταν ορατός ο κενός χώρος όπου είχε υπήρχε ο κατασχεμένος πλέον υπολογιστής του.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η μητέρα της είχε πάει να ζήσει με έναν από τους αδερφούς της και η Καρολίν υπέστη νευρικό κλονισμό και έλαβε ψυχιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με το βιβλίο της, η τελευταία φορά που η μητέρα της είχε βιαστεί ήταν μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 22 Οκτωβρίου. Πίσω στο σπίτι, γνωρίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης είχαν ήδη εμφανιστεί, αναγκάστηκε να προσπαθήσει να εξηγήσει τη άθλια κατάσταση στο μικρό της γιο, όσο καλύτερα μπορούσε.

Η οικογένεια άρχισε να καταρρέει. Ένα αναίσθητο θύμα, χωρίς ανάμνηση της κακοποίησης, η μητέρα της Καρολίν, όπως αφηγείται το βιβλίο, βρέθηκε ενστικτωδώς να συμπάσχει με τον σύζυγό της. «Δεν είναι χαρούμενος εκεί που είναι, ξέρεις. Υποφέρει», είπε στην έκπληκτη κόρη της. «Λόγω του πατέρα μου, τώρα χάνω και τη μητέρα μου…»

Από τη φυλακή, λέει η Καρολίν ο πατέρας της κατάφερε να πάρει ένα γράμμα στη μητέρα της. «Ξέρω ότι είμαι εδώ εξαιτίας αυτού που έχω κάνει για την αγάπη της ζωής μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου», ανέφερε. Η Καρολίν το περιγράφει ως το μήνυμα ενός ανθρώπου χειριστικού και αδίστακτου. «Δεν εκπλήσσομαι. Προσπαθεί να μας διχάσει».

Καθώς η οικογενειακή δικηγόρος άρχισε να λαμβάνει στοιχεία τους επόμενους μήνες, άρχισαν να εμφανίζονται υποτιθέμενες λεπτομέρειες για το πώς ο πατέρας της είχε καυχηθεί στο διαδίκτυο για τη δύναμη των ναρκωτικών και πώς είχε κατακτήσει την ιδανική δόση, αναφέροντας σε ένα μήνυμα: «Την τελευταία φορά δεν το έκανα αρκετά καλά. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να το κάνουμε» Η προσέγγισή του ήταν, σύμφωνα με την κόρη του, πάντα η ίδια: πρώτα απευθυνόταν σε επίδοξους βιαστές σε μια αίθουσα συνομιλίας στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια τους ρωτούσε εάν, όπως ο ίδιος ακολουθούσαν τη «μέθοδο του βιασμού» πριν δημοσιεύσει φωτογραφίες της συζύγου του σε ένα ιδιωτικό φόρουμ που ονομάζεται «Εν Αγνοία της»

«Την έντυνε σαν φτηνή πόρνη...»

«Την έντυνε σαν φτηνή πόρνη», σημείωσε η κόρη του τρομοκρατημένη. Δεν χρειάστηκε να πάει μακριά για να βρει πρόθυμους συμμετέχοντες. Οι περισσότεροι από αυτούς που απάντησαν έμεναν κοντά. Είχε σχεδιάσει ακόμη και χάρτη για το πώς να φτάσουν στο σπίτι, τον φωτογράφιζε και τον έστελνε σε όσους είχε επιλέξει, καθοδηγώντας τους, μέσω μηνημάτων.

Για να μην υποψιαστούν οι γείτονες, τα αυτοκίνητα έπρεπε να σταθμεύουν σε ένα κοντινό γυμναστήριο. Είχε σχεδιάσει κάθε πιθανή λεπτομέρεια Κανείς δεν μπορούσε να φορέσει άρωμα ή να μυρίζει καπνό, ώστε να μην αφήσει κανένα ίχνος της παρουσίας του. Τα κινητά έπρεπε να μείνουν στα αυτοκίνητα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χτυπήσουν και να ξυπνήσουν το θύμα. Έπρεπε μάλιστα να πλένουν τα χέρια τους σε ζεστό νερό για να μην σοκάρουν τη γυναίκα του που κοιμόταν με τα κρύα τους δάχτυλα. Αφού γδύνονταν στην κουζίνα, οι συνεργοί του δέχονταν συμβουλές να έχουν τα ρούχα τους κοντά σε περίπτωση που έπρεπε να φύγουν βιαστικά.

Οι κατηγορούμενοι στη δίκη ήταν ηλικίας από 21 έως 68 ετών την εποχή των φερόμενων βιασμών. Μεταξύ αυτών είναι ένας πυροσβέστης, ένας οδηγός φορτηγού, ένας δημοτικός σύμβουλος, ένας υπάλληλος τραπέζης, ένας δεσμοφύλακας, ένας νοσηλευτής και ένας δημοσιογράφος. Όταν ρωτήθηκε αν τον έλκυε σεξουαλικά η κόρη του, απάντησε όχι. «Δεν είναι ο τύπος μου. Είναι πολύ νεότερη από ό,τι έχω συνηθίσει». Και τόνισε οτι «ποτέ δεν άγγιξα την κόρη μου».

Καθώς περνούσαν οι μήνες και πλησίαζε η τρέχουσα δίκη, η Καρολίν προσπάθησε να εκλογικεύσει τι είχε συμβεί στην οικογένειά της και πώς το αντιμετώπιζε κάθε μέλος. «Η μητέρα μου είναι αισιόδοξη, αστεία και δυναμική», σημειώνει. Και δυνατή. «Ακόμη και τη μέρα που έμαθε ότι ένας από τους βιαστές της είχε HIV, δεν κατέρρευσε». Ένα επόμενο τεστ HIV αποδείχθηκε αρνητικό.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Καρολίν δημιούργησε μια ομάδα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών σε βιασμό και σεξουαλική βία. Αυτή η καμπάνια είναι ένας λόγος που παραιτήθηκαν από την ανωνυμία στη σημερινή δίκη. «Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά να γίνουν», σημειώνει, έχοντας κάνει σκοπό της ζωής της να βοηθήσει κι άλλα πιθανά θύματα κακοποίησης.

Έκτοτε αγωνίστηκε να ξεφύγει από τη σκιά του πατέρα της. «Καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία της δίκης, όταν μπορώ να κοιμηθώ, τον ονειρεύομαι», γράφει. «Μάταια προσπάθησα να καταλάβω την αληθινή ταυτότητα του ανθρώπου που με μεγάλωσε. Ο πατέρας μου είναι εγκληματίας και πρέπει να μάθω να ζω με αυτή την γκροτέσκα πραγματικότητα, να αποδεχτώ να με διχάζουν οι ανάγκες της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της αγάπης που ένιωθα κάποτε για εκείνον. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να τον μισήσω».

Το βιβλίο με τίτλο «Et j’ai cessé de t’appeler papa» (Και σταμάτησα να σε φωνάζω μπαμπά) της Caroline Darian κυκλοφορεί στα γαλλικά από τις εκδόσεις HarperCollins

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή