Νέα τεχνική αναπαραγωγής στοχεύει στην επιστροφή των στρειδιών

Η υπεραλίευση, οι ασθένειες και η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού οδήγησαν σε μείωση του πληθυσμού των στρειδιών στην Αγγλία
Finn Varney μέσω BBC
2'

Ένα πρόγραμμα για την άγρια ζωή χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική για την επαναφορά οστρακοειδών στην ακτή του Ανατολικού Γιορκσάιρ στην Αγγλία.

Το Wilder Humber έχει ως στόχο την επανεισαγωγή 500.000 γηγενών ευρωπαϊκών στρειδιών στις εκβολές του Χάμπερ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Δοκιμάζεται μια νέα μέθοδος όπου οι προνύμφες στρειδιών τοποθετούνται σε μια δεξαμενή γεμάτη με κελύφη χτενιών.

Οι προνύμφες προσκολλώνται στα όστρακα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα φυτώριο στρειδιών στο Σπερν Πόιντ για να αναπτυχθούν, προτού απελευθερωθούν στο Χάμπερ.

Οι εκβολές του ποταμού φιλοξενούσαν κάποτε έναν ακμάζοντα ύφαλο στρειδιών, ο οποίος ήταν τόσο μεγάλος που είχε καταγραφεί ως κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα, δήλωσε το Wilder Humber.

Η υπεραλίευση, οι ασθένειες και η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού οδήγησαν σε μείωση του πληθυσμού.

Τα στρείδια εισάγονται ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της ρύπανσης καθώς ένα μόνο ενήλικο στρείδι μπορεί να φιλτράρει και να καθαρίσει 200 λίτρα νερού σε μια ημέρα.

Εκτός από τον καθαρισμό του νερού, όταν τα στρείδια εγκατασταθούν, θα αποτελέσουν βιότοπο και για άλλα θαλάσσια ζώα.

Ο Δρ Νικ Σαχλικίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The Oyster Restoration Company, η οποία παρέχει τις προνύμφες, δήλωσε ότι το «πρωτοποριακό αυτό έργο», είναι το πρώτο του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κλιμακούμενη χερσαία και θαλάσσια ανάπτυξη που θα ενισχύσει σημαντικά τη βιοποικιλότητα», δήλωσε.

«Ο θετικός αντίκτυπος των ιθαγενών στρειδιών στη θαλάσσια οικολογία είναι βαθύς και μαζί ανοίγουμε το δρόμο για περαιτέρω έργα αποκατάστασης των ιθαγενών στρειδιών, εξασφαλίζοντας ένα υγιέστερο και πιο ανθεκτικό περιβάλλον για το μέλλον».

Το Wilder Humber είναι μια συνεργασία μεταξύ των Yorkshire και Lincolnshire wildlife trusts και της υπεράκτιας εταιρείας αιολικής ενέργειας Ørsted.

Με πληροφορίες από το BBC