Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Κίεβο και το Λβιβ - Μπαράζ παραιτήσεων Ουκρανών υπουργών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Λβιβ άφησε πίσω της δεκάδες τραυματίες και προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες κτίρια στο κέντρο της πόλης, ενώ μπαράζ παραιτήσεων πλήττει την ουκρανική κυβέρνηση
AP
5'

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στη πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια ενός νέου κύματος ρωσικών επιθέσεων. Η επίθεση σημειώθηκε καθώς η Ουκρανία θρηνεί τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε στρατιωτικό ινστιτούτο στην κεντρική πόλη Πολτάβα την Τρίτη.

Ο δήμαρχος του Λβιβ Άντριι Σάντοβι δήλωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε με drones και υπερηχητικούς πυραύλους νωρίς την Τετάρτη. Μεταξύ των νεκρών ήταν ένα μωρό και δύο κορίτσια ηλικίας εννέα και 14 ετών καθώς και μια γυναίκα που εργαζόταν ως μαία στην πόλη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης πάνω από την πρωτεύουσα Κίεβο καθώς η αεράμυνα στόχευε ρωσικούς πυραύλους.

Εν τω μεταξύ, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε ένα ξενοδοχείο και υπέστησαν ζημιές σε κοντινά τετράγωνα στην πόλη Kryvyy Rih, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Δόξα τω Θεώ όλοι είναι ζωντανοί τώρα», είπε ο δήμαρχος Oλεξαντρ Βιλκούλ. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης στο Λβιβ και ο Σάντοβι είπε ότι περισσότερα από 50 κτήρια στην καρδιά της πόλης έχουν υποστεί ζημιές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, σχολείων και κλινικών. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια ενός στρατιωτικού ινστιτούτου στην Πολτάβα για επιζώντες από την επίθεση της Τρίτης.

Ο Mκιτα Πετρόφ, ένας 26χρονος δόκιμος από το Ινστιτούτο Στρατιωτικών Επικοινωνιών της Πολτάβα, είπε ότι δύο πύραυλοι χτυπήθηκαν λίγο μετά τις 09:00 την Τρίτη, με τον δεύτερο να πυροδοτείται μόλις τρία δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο. «Έτρεξα έξω, υπήρχε καπνός και σκόνη παντού… πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν».
Ο δόκιμος είπε ότι υπήρχε «πολύ αίμα, πάρα πολλά πτώματα» και αυτό που είχε δει τον είχε επηρεάσει ψυχολογικά.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι αυτό που αποκάλεσε «ρωσικά αποβράσματα» θα πληρώσουνγια την επίθεση και επανέλαβε εκκλήσεις για περισσότερη αεράμυνα ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να προστατευθεί πραγματοποιώντας τις δικές της επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Σε δήλωση που επιβεβαιώνει τους θανάτους στρατιωτικού προσωπικού, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έγιναν αρκετά για να προστατευτούν όσοι βρίσκονταν στην εγκατάσταση που έπληξε ο πύραυλος.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Πολτάβα Φίλιπ Πρόνιν χαρακτήρισε την επίθεση «πονηρό και κυνικό ρωσικό χτύπημα» και αργότερα είπε ότι 15 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Η επίθεση στο Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας σημειώθηκε καθώς όλη η Ουκρανία ήταν υπό συναγερμό αεροπορικής επιδρομής.

Το Λβιβ είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τις χειρότερες μάχες κατά τα δυόμισι χρόνια του πολέμου, αλλά την περασμένη εβδομάδα, τα ρωσικά πλήγματα στόχευσαν την ενεργειακή του υποδομή προκαλώντας διακοπές, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο Ζελένσκι πρόκειται να συναντήσει τον Ιρλανδό πρωθυπουργό την Τετάρτη, καθώς η Ιρλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα χρηματοδότηση για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας ύψους 43 εκατ. ευρώ

Ο Ουκρανός υπουργός αρμόδιος για την παραγωγή όπλων παραιτήθηκε εν τω μεταξύ την Τρίτη εν αναμονή ενός άλλου αμυντικού ρόλου και άλλοι πέντε υπουργοί παραιτήθηκαν σε ένα μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό σε μια κρίσιμη συγκυρία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε με επιστολή του την παραίτησή του, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ σήμερα. Ο ίδιος είπε ότι η πιθανή παραίτηση του Κουλέμπα θα εξεταστεί σε μια από τις ερχόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από το 2020 που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών ο Κουλέμπα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ουκρανίας να πείσει τους διεθνείς συμμάχους της να την υποστηρίξουν στρατιωτικά και οικονομικά και να εξασφαλίσει νέες συνεργασίες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και στη διάρκεια του πολέμου.

Οι παραιτήσεις επίσης του υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleksandr Kamyshin, της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Olha Stefanishyna και των υπουργών Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Επανένταξης αφήνουν κενό πάνω από το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου μετά τις απολύσεις νωρίτερα φέτος. Ο Ζελένσκι και οι πολιτικοί του σύμμαχοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν για να καλύψουν τις θέσεις για να δημιουργήσουν τάξη πριν ταξιδέψει αυτόν τον μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ελπίζει να παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έναν βασικό σύμμαχο.

«Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία. Και οι κρατικοί μας θεσμοί θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε - για όλους μας», είπε ο Ζελένσκι. «Για αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε ορισμένους τομείς της κυβέρνησης και έχουν προετοιμαστεί αλλαγές στη σύνθεση της. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο γραφείο (προέδρου)».

Ο Ζελένσκι απέλυσε επίσης τον Ροστίσλαβ Σούρμα, έναν από τους αναπληρωτές του επιτελάρχη του οποίου το χαρτοφυλάκιο είναι η οικονομία, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον προεδρικό ιστότοπο.

Στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία ετοιμάζει μια επικίνδυνη διασυνοριακή εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας καθώς τα στρατεύματα της Μόσχας προχωρούν με αυξανόμενη ταχύτητα στα ανατολικά της Ουκρανίας.Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 271 τραυματίστηκαν την Τρίτη στην πιο πολύνεκρη επίθεση του έτους, όταν η Ρωσία έπληξε με δύο βαλλιστικούς πυραύλους στρατιωτικό ινστιτούτο στην κεντρική πόλη της Πολτάβα.