Αγγλία: Η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ που σκότωσε 72, προκλήθηκε από «αποτυχία πολλών δεκαετιών»

Η αναφορά «αποκάλυψε πολύ περισσότερα θέματα που προκαλούν ανησυχία απ' ό,τι περιμέναμε προηγουμένως» δήλωσε ο ο Μάρτιν Μουρ-Μπικ, ο πρόεδρος της έρευνας
Leon Neal μέσω CNN
3'

Η πυρκαγιά που σκότωσε 72 ανθρώπους στον πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο το 2017 προκλήθηκε από «αποτυχία δεκαετιών» της βρετανικής κυβέρνησης και της κατασκευαστικής βιομηχανίας που επέτρεψε να περιτυλιχθεί το 24ώροφο κτίριο με εύφλεκτη επένδυση, όπως διαπιστώθηκε από επταετή δημόσια έρευνα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου 2017 και προκλήθηκε από ηλεκτρική βλάβη σε ψυγείο στον τέταρτο όροφο. Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μικρή πυρκαγιά σε σπίτι, αντ' αυτού μετατράπηκε στην πιο θανατηφόρα πυρκαγιά της Βρετανίας από την εποχή του Blitz, αφού οι φλόγες «πήδηξαν» στην εύφλεκτη μόνωση και επένδυση, η οποία είχε προστεθεί στον πύργο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ανακαίνισης το προηγούμενο έτος.

Σε μια αναφορά 1.700 σελίδων που εκτείνεται σε επτά τόμους, ο Μάρτιν Μουρ-Μπικ, ο πρόεδρος της έρευνας, δήλωσε ότι η «συστηματική ανεντιμότητα» των εταιρειών που κατασκεύασαν και πούλησαν την επένδυση και τη μόνωση οδήγησε στην πυρκαγιά.

«Η απλή αλήθεια είναι ότι οι θάνατοι που συνέβησαν ήταν όλοι αναπόφευκτοι και όσοι έζησαν στον πύργο απογοητεύτηκαν κακήν κακώς επί σειρά ετών και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κτιρίου και των ενοίκων του», δήλωσε ο Μουρ-Μπικ.

Η αναφορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά ήταν «το αποκορύφωμα δεκαετιών αποτυχίας της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων φορέων σε θέσεις ευθύνης στον κατασκευαστικό κλάδο», είπε.

Η οργάνωση Grenfell United, η οποία εκπροσωπεί τους επιζώντες και τις οικογένειες των θανόντων που σκοτώθηκαν στην πυρκαγιά, δήλωσε ότι η αναφορά σηματοδοτεί «ένα σημαντικό κεφάλαιο στο ταξίδι προς την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αλλαγή», αλλά «η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε».

«Η αναφορά της έρευνας αποκαλύπτει ότι κάθε φορά που υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του εταιρικού συμφέροντος και της δημόσιας ασφάλειας, οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια των ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Το σύστημα δεν είναι σπασμένο, αλλά χτίστηκε με αυτόν τον τρόπο».

Η έρευνα διήρκεσε «περισσότερο απ' ό,τι ελπίζαμε», δήλωσε ο Μουρ-Μπικ σε συνέντευξη Τύπου, εν μέρει επειδή «αποκάλυψε πολύ περισσότερα θέματα που προκαλούν ανησυχία απ' ό,τι περιμέναμε προηγουμένως».

Ο πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι σκέψεις του είναι «εξολοκλήρου με τους πενθούντες και τους επιζώντες από την τραγωδία του Πύργου Γκρένφελ και τους κατοίκους της άμεσης κοινότητας», σύμφωνα με το PA.

Είπε ότι η νέα κυβέρνηση «θα εξετάσει προσεκτικά την αναφορά και τις συστάσεις της, για να διασφαλίσει ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί».

Η πυρκαγιά προκάλεσε ένα κύμα ελέγχων σε παρόμοια πολυώροφα κτίρια σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας την εκτεταμένη χρήση εύφλεκτων επενδύσεων.

Πηγή: CNN