«Αυτοκτονία» η ένταξη της Τουρκίας στις Brics, λέει η αντιπολίτευση στον Ερντογάν

Σκληρά λόγια κατά του «σουλτάνου»  της Τουρκίας από τους Κεμαλιστές που μιλούν για «διπλωματική τρέλα».
Associated Press
4'

Ως «διπλωματική απόπειρα αυτοκτονίας" χαρακτήρισε την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στις BRICS η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Sigmalive στην χώρα Μαρία Ζαχαράκη, ήταν συγκεκριμένα ο Ναμίκ Ταν, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που χαρακτήρισε την κίνηση "διπλωματική τρέλα" και τόνισε ότι η αίτηση αυτή, εάν ισχύει, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

"Είναι καλύτερο κάτι να φημολογείται παρά να συμβαίνει στην πραγματικότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "εάν αληθεύει, η αίτηση της Άγκυρας για ένταξη στις BRICS είναι μια διπλωματική τρέλα, μια διπλωματική απόπειρα αυτοκτονίας".Αφήνοντας υπονοούμενα για την έλλειψη συντονισμού και διαφάνειας στις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης, ο Ναμίκ Ταν επικαλούμενος πηγές υποστήριξε ότι "ακόμη και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει ενημερωθεί για μια τέτοια αίτηση ένταξης".


Ο πρώην πρέσβης αναρωτήθηκε επίσης για την χρονική στιγμή της διάδοσης των φημών για την αίτηση ένταξης στις BRICS, επισημαίνοντας ότι αυτή ήρθε λίγο μετά τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην εξαμηνιαία άτυπη συνάντηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά από το 2019. Ο Ταν υποστήριξε ότι η φήμη αυτή πιθανώς αποτελεί απάντηση στις κριτικές που δέχθηκε ο Φιντάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

"Όσον αφορά τη χρονική στιγμή, σημειώνεται ότι η φήμη για την αίτηση αυτή βγήκε μετά τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην εξαμηνιαία άτυπη συνάντηση της ΕΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών των υποψήφιων χωρών για πρώτη φορά από το 2019. Πιθανότατα αποτελεί απάντηση στη συνάντηση "Gymnich" στις Βρυξέλλες, όπου ο Φιντάν δέχθηκε κριτική".

Ωρολογιακή βόμβα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Τονίζοντας τις πιθανές πολιτικές συνέπειες, ο Ταν προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει "ωρολογιακή βόμβα" για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

"Μπορείτε να φανταστείτε τι είδους ωρολογιακή βόμβα θα ήταν η αίτηση για ένταξη στις BRICS για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής μας ασφάλειας", αναρωτήθηκε ο Ταν, εξηγώντας τις πιθανές πολιτικές συνέπειες μιας επίσημης αίτησης ένταξης.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα γεγονότα, όπως οι κοινές ναυτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και η υποδοχή του ηγέτη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταν επισήμανε ότι τέτοιες αντιφατικές κινήσεις υπονομεύουν τη διπλωματική αξιοπιστία της χώρας.
«Πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις με τη ναυτική δύναμη των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο για την προστασία του Ισραήλ και φέρνοντας σχεδόν ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη τον Χαλέντ Μεσάαλ, τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΡ ηγέτη της Χαμάς, κανείς δεν θα καταπιεί την ανατολίτικη πονηριά, όπως το να προσκληθεί στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια και στην επιστροφή να βάλει στην ημερήσια διάταξη την ένταξη στις BRICS. Είναι πολύ πιο δύσκολο να επαναφέρουμε τη διπλωματική αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που έχουν κλονιστεί», προειδοποίησε ο έμπειρος διπλωμάτης.

Δεν μπορείς να ιππεύεις ταυτόχρονα δύο άλογα

Στην κριτική του, ο Ναμίκ Ταν κατέληξε με μια παραβολή που φανερώνει την αστάθεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής:
"Δεν μπορείς να ιππεύεις δύο άλογα ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να ιππεύεις στην πλάτη μιας τίγρης για πάντα. Κανένας άνεμος δεν κάνει καλό σε ένα ιστιοφόρο που δεν γνωρίζει το λιμάνι προορισμού του. Η οργανική ταυτότητα και ο ιστορικός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι σαφείς. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό και να πλασάρουμε αυτή τη μάταιη προσπάθεια ως ‘διπλωματική δραστηριότητα’", ανέφερε ο Ταν στον λογαριασμό του στο X.

Σχετικές ειδήσεις