Ο παράξενος λόγος που τα ζώα δεν περνούν αυτή την μυστηριώδη γραμμή

Το εξαιρετικά σπάνιο εύρημα των επιστημόνων
GettyImages
2'

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια θεωρία για το γιατί τα ζώα σε κάθε πλευρά μιας «γραμμής» είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

Υπάρχουν πολλά όρια στη φύση που μπορεί να μην είναι ορατά, αλλά μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην άγρια ζωή της περιοχής.

Για παράδειγμα, στα ύδατα στα ανοικτά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στο νότιο άκρο της Αφρικής, συναντώνται ο Ατλαντικός και ο Ινδικός Ωκεανός.

Αυτό δημιουργεί ένα αρκετά ευδιάκριτο όριο κάτω από το νερό, ώστε ορισμένα ζώα να μην περνούν μεταξύ των δύο, ενώ άλλα να περνούν.

Τα νησιά είναι επίσης συναρπαστικά για τους βιολόγους, καθώς τα είδη εξελίσσονται σε σχετική απομόνωση, γι' αυτό και ο Κάρολος Δαρβίνος μπόρεσε να παρατηρήσει τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά σε ζώα από διαφορετικά μέρη των Γκαλαπάγκος.

Όμως το συγκεκριμένο «όριο» παρατηρήθηκε από τον σύγχρονο του Δαρβίνου Alfred Russel Wallace ενώ ταξίδευε στο Αρχιπέλαγος της Μαλαισίας.

Πρόκειται για μια αλυσίδα από με περισσότερα από 25.000 νησιά που περιλαμβάνει τις σημερινές χώρες Ινδονησία, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Παπούα Νέα Γουινέα.

ο Wallace παρατήρησε ότι τα πλάσματα σε κάθε πλευρά της «Γραμμής Wallace» παρουσίαζαν πολλές διαφορές.

Και στην πλευρά της Γραμμής Wallace που είναι πιο κοντά στην Αυστραλιανή Ασία υπάρχουν πολλά ζώα όπως αυτά που βρίσκονται στην Αυστραλιανή Ασία, καθώς και αυτά που βρίσκονται στην Ασία.

Αλλά στην ασιατική πλευρά της γραμμής υπάρχουν μόνο ζώα όπως αυτά που βρίσκονται στην Ασία.

Ο Wallace κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό σήμαινε ότι τα ασιατικά ζώα ήταν σε θέση να διασχίσουν αυτό το βιογεωγραφικό όριο, ενώ τα αυστραλιανά όχι.

Στην αυστραλιανή πλευρά θα βρείτε ζώα όπως τα μαρσιποφόρα -όπως το ντόπιο καγκουρό- και τα μονότροπα, την ομάδα που περιλαμβάνει εχίνδνες και πλατύποδες.

Εν τω μεταξύ, στην ασιατική πλευρά δεν υπάρχουν μαρσιποφόρα, αλλά υπάρχουν ελέφαντες, ρινόκεροι, μαϊμούδες και πίθηκοι.

Μια εξήγηση για τη διάκριση μεταξύ των δύο πλευρών είναι η επίδραση των διαφορετικών κλιμάτων από γεωλογικά γεγονότα πριν από πολύ καιρό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alex Skeels ανέφερε σε δήλωσή του: «Όταν η Αυστραλία απομακρύνθηκε από την Ανταρκτική, άνοιξε αυτή την περιοχή του βαθύ ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική, στην οποία βρίσκεται τώρα το Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα (ACC).

«Αυτό άλλαξε δραματικά το κλίμα της Γης στο σύνολό του- έκανε το κλίμα πολύ πιο ψυχρό».

Η ακραία κλιματική αλλαγή επηρέασε τα είδη σε κάθε πλευρά της γραμμής με διαφορετικούς τρόπους, οδηγώντας στη διάκριση που βλέπουμε σήμερα.

Με πληροφορίες του uniladbible.com