Νέος νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο «χτυπά» τη ρύπανση του νερού

Έρχονται νέα αυστηρά μέτρα προς τις εταιρείες ύδρευσης προκειμένου να τηρούν απόλυτα τους κανονισμούς προστασίας των νερών με στόχο να μειωθεί η ρύπανση των υδάτινων πόρων
Unsplash
3'

Με τις επιβολές νέου αυστηρού νόμου για την καταπολέμηση της ρύπανσης των υδάτινων πόρων θα έρθουν αντιμέτωποι οι επικεφαλής των εταιρειών ύδρευσης.

Το νέο νομοσχέδιο για το νερό που θα εφαρμοστεί στην Αγγλία και την Ουαλία θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για παραβίαση του νόμου, ανάμεσά τους και η φυλάκιση έως και δύο ετών στελεχών που δεν συνεργάζονται ή παρεμποδίζουν τους ανακριτές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Στιβ Ριντ είπε ότι τα μέτρα θα «τερματίσουν την επαίσχυντη συμπεριφορά των εταιρειών ύδρευσης και των επικεφαλής τους».

Οι εταιρείες ύδρευσης έχουν επικριθεί ευρέως επειδή έδωσαν πακέτα αμοιβών πολλών εκατομμυρίων λιρών στα στελέχη τους, παρά το γεγονός ότι συνέχισαν να απορρίπτουν τακτικά λύματα σε λίμνες, ποτάμια και τη θάλασσα.

Οι ρυθμιστικές αρχές λοιπόν, θα έχουν τη δικαιοδοσία να «παγώσουν» τις πληρωμές μπόνους στους επικεφαλής των εταιρειών ύδρευσης εάν αυτοί δεν πληρούν τα υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και των οικονομικών της εταιρείας τους.

Αντιδράσεις στα μέτρα για την προστασία του νερού

Την ίδια ώρα, ορισμένοι υποστηρικτές για καθαρότερα νερά επέκριναν τη νέα νομοθεσία, μ’ έναν από τους οποίους να αναφέρει στο BBC News ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «μπάλωμα» των μεμπτών σημείων.

Πολλοί επεσήμαναν ότι υπάρχει ήδη εκτεταμένη παραβίαση των κανόνων στη βιομηχανία νερού και ότι το πραγματικό πρόβλημα εστιάζεται στις αποτυχημένες ενέργειες της ρυθμιστικής αρχής του νερού, Ofwat, και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος να τους επιβάλει σωστά.

Νωρίτερα φέτος, μια έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι το 2022 κάθε μεγάλη αγγλική εταιρεία ύδρευσης ανέφερε -νομικά παράνομες- απορρίψεις ακατέργαστων λυμάτων όταν ο καιρός ήταν ξηρός.

«Εάν ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι οι λίγες έκτακτες ενέργειες που ανακοινώθηκαν, όπως ο περιορισμός των μπόνους των επικεφαλής, όσο ελκυστικές κι αν ακούγονται, θα διορθώσουν τις ουσιαστικές αιτίες των δηλητηριασμένων υδάτινων οδών μας, τότε πρέπει να το ξανασκεφτεί», είπε ο Τσαρλς Γουότσον από τη River Action (φορέας εκστρατείας που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης των ποταμών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι στο πλαίσιο «πολιτικών παιχνιδιών». Οι δεκαετίες χαμηλών επενδύσεων έχουν αφήσει τις υποδομές αποχέτευσης συχνά ανίκανες να αντιμετωπίσουν τον όγκο των όμβριων υδάτων και των λυμάτων, γεγονός που οδηγεί στη συνέχεια σε διαρροή.

Πέρυσι σημειώθηκαν 3,6 εκατομμύρια ώρες διαρροών στην Αγγλία. Μόνο το 14% των ποταμών της Αγγλίας εκτιμάται ότι έχουν καλή οικολογική κατάσταση.

Απαντώντας στη νέα νομοθεσία, ένας εκπρόσωπος της Water UK, που εκπροσωπεί τις εταιρείες ύδρευσης, δήλωσε ότι συμφώνησε πως το σύστημα «δεν λειτουργεί». Κάλεσαν τη ρυθμιστική αρχή Ofwat να στηρίξει το πενταετές επενδυτικό της σχέδιο ύψους 105 δισεκατομμυρίων λιρών για υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να πληρωθεί μέσω υψηλότερων λογαριασμών των καταναλωτών, ενώ παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ofwat για το πόσο θα επιτραπεί στις εταιρείες να προχωρήσουν σε σχετικές αυξήσεις.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι θα ακολουθήσει σύντομα νέα ενισχυμένη νομοθεσία που θα επιφέρει πιο θεμελιώδεις αλλαγές στη βιομηχανία νερού, θα επιταχύνει τις αναβαθμίσεις των υποδομών, θα παρέχει αξιόπιστη παροχή νερού και θα αντιμετωπίσει καλύτερα τη ρύπανση.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις