Αγγλία: Μειώθηκαν δραματικά οι πεταλούδες

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023, 13.007 πεταλούδες εντοπίστηκαν σε 12 τοποθεσίες σε όλο το Γιορκσάιρ της Αγγλίας και φέτος καταμετρήθηκαν μόνο 6.078 στις ίδιες τοποθεσίες

Αγγλία: Μειώθηκαν δραματικά οι πεταλούδες
Unsplash
3'

Ο αριθμός των πεταλούδων μειώθηκε σημαντικά αυτό το καλοκαίρι, δείχνει μια μελέτη.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου, η φιλανθρωπική οργάνωση Butterfly Conservation μέτρησε τον αριθμό των εντόμων στα καταφύγια του Yorkshire Wildlife Trust στην Αγγλία.

Ο συντονιστής της έρευνας, Νικ Χολ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «σοκαριστικά», με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η «αφθονία» των πεταλούδων έχει μειωθεί σε λιγότερο από το μισό των επιπέδων της ίδιας περιόδου του 2023.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023, 13.007 πεταλούδες εντοπίστηκαν σε 12 τοποθεσίες σε όλο το Γιορκσάιρ και φέτος καταμετρήθηκαν μόνο 6.078 στις ίδιες τοποθεσίες.

«Ελπίζω να είναι ένα σφάλμα»

Ο κ. Χολ πρόσθεσε: «Είναι τρομακτικό ότι τα τρία τέταρτα των ειδών μας έχουν μειωθεί περισσότερο από τα δύο τρίτα και το ένα τρίτο έχει μειωθεί κατά 90%».

Είπε ότι ορισμένα είδη, όπως το holly blue, το small copper, το common blue και το brown argus, δεν εντοπίστηκαν καθόλου.

Ο δρ Νταν Χόαρ, διευθυντής διατήρησης στο Butterfly Conservation, δήλωσε ότι οι πεταλούδες χρειάζονται «ζεστές και ξηρές συνθήκες για να μπορούν να πετάξουν και να ζευγαρώσουν», οπότε η «πολύ μουντή άνοιξη και οι αρχές του καλοκαιριού» του 2024 άφησε στα έντομα «λιγότερες ευκαιρίες για αναπαραγωγή και η έλλειψη πεταλούδων φέτος είναι πιθανότατα το αντίκτυπο».

Ωστόσο, υπήρχαν καλά νέα για ορισμένα είδη.

«Η εξαίρεση σε αυτή την τάση ήταν η πεταλούδα παγώνι, η οποία υπέφερε από τη ζέστη του προηγούμενου έτους, αλλά άρχισε να ανακάμπτει φέτος», δήλωσε ο κ. Χολ. «Το ringlet που αγαπάει την υγρασία επίσης δεν ακολούθησε την «τάση».

Ο συντηρητής δήλωσε ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τάση, η οποία υποδηλώνει ότι οι χαμηλοί αριθμοί του 2024 ήταν «ελπίζουμε ένα σφάλμα».

Ο κ. Χολ είπε ότι από το 1980, κάθε δεκαετία ήταν όλο και πιο ζεστή, με τα τελευταία 10 χρόνια να περιλαμβάνουν δύο από τα πιο ζεστά καλοκαίρια. Ως αποτέλεσμα, είπε, «οι περισσότερες πεταλούδες έχουν αυξηθεί σε αφθονία».

Κατά τη διάρκεια του 2021, 8.397 πεταλούδες καταμετρήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ το 2022 ο συνολικός αριθμός τους ήταν 10.097.

Ο συντηρητής πρόσθεσε ότι αν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, «μπορούμε να ελπίζουμε ότι το 2024 θα είναι μια αναλαμπή και ότι το Γιορκσάιρ θα συνεχίσει να βλέπει είδη να επεκτείνουν την περιοχή τους προς τα βόρεια στην περιοχή μας και να αυξήσουν την αφθονία τους».

Ο κ. Χολ δήλωσε ότι νέα είδη καταφθάνουν στο Γιορκσάιρ «με ρυθμό ένα κάθε τέσσερα χρόνια, όπως συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια».

Ένα τέτοιο είδος ήταν το silver-washed fritillary, είπε.

«Προειδοποιητικό σημάδι»

Ωστόσο, ο Δρ Χόαρ πρόσθεσε ότι η έλλειψη πεταλούδων αυτό το καλοκαίρι ήταν επίσης «ένα προειδοποιητικό σημάδι για όλους μας».

Είπε ότι οι πεταλούδες είναι «βασικό είδος-δείκτης και όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ξέρουμε ότι και το ευρύτερο περιβάλλον αντιμετωπίζει πρόβλημα».

Με πληροφορίες από το BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή