Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει την ανάπτυξη της Ινδίας στο 7% από 6,6% για το FY25

Αυτό σηματοδοτεί μια ανοδική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της Ινδίας απέναντι στις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες
4'

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την ανάπτυξη από μια προηγούμενη πρόβλεψη 6,6% σε 7% για το FY25, σύμφωνα με την τελευταία India Development Update (IDU) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Αυτό σηματοδοτεί μια ανοδική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της Ινδίας απέναντι στις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Η έκθεση, με τίτλο Οι εμπορικές ευκαιρίες της Ινδίας σε μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο, υπογραμμίζει τη θέση της Ινδίας ως της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας, με αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης 8,2 τοις εκατό το FY23/24.

Αυτή η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από σημαντικές δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και από την αύξηση των επενδύσεων των νοικοκυριών στον τομέα των ακινήτων. Από την πλευρά της προσφοράς, ο δυναμικός μεταποιητικός τομέας, ο οποίος επεκτάθηκε κατά 9,9%, και η δραστηριότητα των ανθεκτικών υπηρεσιών έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην αντιστάθμιση της χαμηλής απόδοσης του γεωργικού τομέα.

Τα ποσοστά ανεργίας στις πόλεις έχουν επίσης δει σταδιακή βελτίωση, ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων, των οποίων το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 8,5 τοις εκατό στις αρχές του 24/25. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι η ανεργία των νέων των πόλεων παραμένει υψηλή στο 17%. Στο εξωτερικό μέτωπο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ των 670,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου, που ισοδυναμεί με κάλυψη εισαγωγών για πάνω από 11 μήνες, ενισχυμένα από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τις ισχυρές εισροές ξένων επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές αντιξοότητες, οι προοπτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ινδία παραμένουν θετικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 7% το 24/25 και να συνεχιστεί δυναμικά μέχρι το 26/27.

Η έκθεση προβλέπει επίσης μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της Ινδίας από 83,9 τοις εκατό το 23/24 σε 82 τοις εκατό έως το 26/27, παράλληλα με ένα σταθερό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περίπου 1-1,6 τοις εκατό του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο .

Η IDU τονίζει τον κρίσιμο ρόλο του εμπορίου στη διατήρηση και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας. Το παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο προστατευτικό, αλλά η αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας μετά την πανδημία COVID-19 παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για την Ινδία.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Ινδίας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω της Εθνικής Πολιτικής Logistics και διαφόρων ψηφιακών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη μείωση του εμπορικού κόστους. Ωστόσο, προειδοποιεί επίσης ότι οι αυξανόμενοι δασμολογικοί και μη δασμολογικοί φραγμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων που εστιάζονται στο εμπόριο.

Ο Auguste Tano Kouame, Country Director της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ινδία, δήλωσε: «Οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της Ινδίας μαζί με τη μείωση του πληθωρισμού θα συμβάλουν στη μείωση της ακραίας φτώχειας. Η Ινδία μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξή της αξιοποιώντας το παγκόσμιο εμπορικό της δυναμικό».

Πρόσθεσε, «Εκτός από την πληροφορική, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και τα φαρμακευτικά προϊόντα όπου διαπρέπει, η Ινδία μπορεί να διαφοροποιήσει το καλάθι των εξαγωγών της με αυξημένες εξαγωγές στους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης, καθώς και ηλεκτρονικών και προϊόντων πράσινης τεχνολογίας».

Για να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της για εξαγωγές εμπορευμάτων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ έως το 2030, η IDU συνιστά μια προσέγγιση με τρεις άξονες: περαιτέρω μείωση του εμπορικού κόστους, μείωση των εμπορικών φραγμών και εμβάθυνση της εμπορικής ολοκλήρωσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εξαγωγές ένδυσης έχει μειωθεί από 4 τοις εκατό το 2018 σε 3 τοις εκατό το 2022, σε μεγάλο βαθμό λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της μείωσης της παραγωγικότητας.

Οι Nora Dihel και Ran Li, ανώτεροι οικονομολόγοι και συν-συγγραφείς της έκθεσης, δήλωσαν: «Με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τη μείωση της παραγωγικότητας, το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εξαγωγές ένδυσης μειώθηκε από 4 τοις εκατό το 2018 σε 3 τοις εκατό το 2022».

Πρόσθεσαν, «Για να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το εμπόριο, η Ινδία μπορεί να ενσωματωθεί βαθύτερα στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας που θα δημιουργήσουν επίσης ευκαιρίες για καινοτομία και αύξηση της παραγωγικότητας». (ANI)

Αυτή η αναφορά δημιουργείται αυτόματα από την υπηρεσία ειδήσεων ANI. Η ThePrint δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενό της.